În Franţa zilelor noastre, autorul pune faţă în faţă un adolescent evreu la începutul vieţii şi al înţelegerii acesteia şi un arab, model al înţelepciunii calme musulmane.
Moise are unsprezece ani, nu are mamă şi locuieşte cu un tata absent, instalat într-o lume numai a lui. Primeşte bani doar cât să acopere traiul zilnic, îi pregăteşte tatălui masa şi i-o serveşte dar nu reuşeşte să comunice cu el decât foarte rar.
Copilul face cumpărăturile la o băcănie mica de cartier, tinută de un arab, domnul Ibrahim. Moise începe să fure bani de la tatăl său şi apoi fură din magazinul domnului Ibrahim, fiindcă ’’e doar un arab’’. Dar acesta îi explică că este musulman şi pentru că ştie ce scrie în Coran, este fericit. Îl alintă Momo şi îi spune să zâmbeasca cu sinceritate, pentru ca totul în jurul său să prinda culoare şi viaţa să i se schimbe.
Curând tatal lui Momo îşi pierde locul de muncă şi pleacă. Rămas singur, copilul îşi continuă viaţa vânzând cărţi şi lucruri din casă ca să poată supravieţui. Nu spune nimic despre asta nimănui insă, domnul Ibrahim înţelege ce se întâmplă şi atent, cu discreţie îl ajută să îşi continue drumul şi să găsească soluţii tuturor problemelor care îi apar în cale.
Încet- încet descifrând sensurile întâmplărilor de fiecare zi copilul părăsit şi ‘’arabul din colţ’’ se apropie şi devin prieteni. Domnul Ibrahim îl învaţă pe Momo să descopere cine este cu adevărat şi îi dezvăluie cât este de important să găsească, mereu, bucuria în lucrurile ce sunt, în aparentă, mici si neînsemnate. Copilul primeşte, astfel, de la viaţa, un tată adoptiv care îi confirmă că este demn de iubire.
Romanul este o poveste tristă despre absurd şi însingurare dar, Erich-Emmanuel Schmitt o ‘’spune’’ în maniera sa unică, reuşind să insufle curaj şi sperantă. Uşor de citit şi străbătută de un umor binevoitor această carte profundă ne determină să regândim inteligent noţiuni eseţiale precum familia, apartenenţa etnică şi cea religioasă, educaţia. Şi mai presus de toate, paginile sale sunt un emoţionant mesaj de dragoste, toleranţă şi auto-acceptare.
Lectură plăcută!
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.