O carte, o poveste – Amantul Japonez

20 ianuarie 2020  |  13:13  |  👁 906 Vizualizari


Alma Belasco trăiește la Lark House, un azil de lux din San Francisco. La cei 70 de ani ai săi, încă independentă și ușor excentrică, face scurte călătorii misterioase fără a da socoteală nimănui. La spital o întâlnește pe Irina Bazili  o tânără îngrijitoare din Republica Moldova. Timidă, blândă, răbdătoare, îndrăgită de toata lumea, Irina se va împrieteni cu Alma și o va ajuta să își scrie memoriile.

Povestea începe atunci când Alma Mende, copil fiind, este trimisă în Statele Unite, la unchiul și mătușa sa, pentru că Polonia, era amenințață de ocupația nazistă. Despărțită de familia pe care nu o va revedea niciodată, Alma se trezește intimidată la Sea Cliff, noul sau camin,  un adevarat palat.  În încercarea de a se adapta unei  vieți diferite ,  într-o altă lume, Alma se atașează profund de Ichimei Fukuda, fiul grădinarului japonez.

Tânără femeie, Almei îi este cât se poate de clar ca Ichimei este sufletul pereche însă întelege  și că, în aceea lume, era imposibilă o căsătorie între ea și un asiatic . După o analiză pragmatică ea se va hotări pentru o căsătorie, în familie, cu vărul sau Nathaniel de care este foarte atașată.

Ichimei se căsătorește la rândul sau dar povestea de iubire cu Alma continuă discret. Continuă în pofida unor lungi despărțiri,  impuse de cursul vietii, ca aceea din urma atacului de la Pearl Harbour.  Cu aceeași  mare atenție pentru veridicitatea amănuntului  istoric, Isabel Allende ne  amintește  cum, în acel moment,  familia Fukuda fusese deportată într-un lagăr, numai pentru vina de a fi japonezi.

Fugară din Republica Moldova în America, Irina are propria poveste  plină de spaime și dureri. Contactul cu viața Almei, determinarea acesteia de a trăi totul cu intensitate și cu bucurie reechilibrează sufletul chinuit al fetei.

Se spune despre scriitoarea sud-americana Isabel Allende că are o profundă întelegere a personajelor sale. Ne-o demonstrează acest roman care este o recapitulare a unei existențe sinonime cu o mare iubire născută în copilărie pentru întreaga viață. Se vorbește în această carte despre  stabilitatate  și  permanentă, desuete poate, dar atât de importante într-o lume a necontenitelor schimbări și a nestatorniciei.

Lectură plăcută!

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.