Modul de calcul al indemnizației de care beneficiază cei aflați în concediu pentru creșterea copilului se va schimba.

17 martie 2023  |  08:04  |  👁 65 Vizualizari


Modul în care se vor calcula valorile minime și cele maxime ale indemnizației de care beneficiază cei aflați în concediu pentru creșterea copilului se va schimba.

Calculul pentru indemnizația de creștere a copilului se va schimba

Potrivit unui proiect de lege depus în Senat miercuri, modul de calcul al indemnizației de care beneficiază cei aflați în concediu pentru creșterea copilului ar urma să se schimbe.

Astfel că, OUG 111/2010  privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor urmează să fie modificată, potrivit proiectului de lege de la Senat, iar pragurile maxime și minime ale indemnizației lunare de creștere a copilului să fie stabilite altfel decât acum.

Mai exact, pragurile maxime și minime ar trebui să fie calculate în raport cu salariul minim brut pe țara din respectivul moment. Conform viitoarei legi, cuantumul minim al indemnizației lunare nu va putea fi mai mic decât 60% din salariul minim brut pe țară, iar cuantumul maxim al acesteia nu va putea depăși de patru ori valoarea salariului minim brut pe țară.

Cum este calculat cuantumul minim în prezent?

Dacă e să ne raportăm la valoarea actuală a salariului minim brut – 3.000 de lei, valoarea minimă a indemnizației de creștere ar fi de 1.800 de lei, în timp ce valoarea maximă a acestei indemnizații ar fi de 12.000 de lei. În prezent, potrivit OUG 111/2010, cuantumul minim al indemnizației lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea ISR (acum e 598 de lei), adică de 1.495 de lei, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 de lei.

 

Totodată, viitoarea lege stabilește că noile reguli se vor aplica din oficiu și persoanelor îndreptățite care se află deja în plata indemnizației pentru creșterea copiilor.

 

 

 

 

 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.