Mii de silvicultori ies in strada si protesteaza fata de tentativa de „privatizare” a padurilor Romaniei

10 ianuarie 2023  |  15:04  |  👁 183 Vizualizari


Federația Sindicatelor Silva organizează joi, 12 ianuarie 2023,  între orele 10.00 – 13.00, la sediul Guvernului României din Piața Victoriei, un amplu miting pentru salvarea pădurilor proprietate publică a statului de la înstrăinare, la care sunt așteptați să participe circa 5.000 de membri de sindicat și invitați din partea asociațiilor profesionale și patronale din domeniu.

Principalele revendicări ale acestui miting :

  • RETRAGEREA DE CĂTRE GUVERNUL ROMÂNIEI A PROIECTULUI DE LEGE PENTRU MODIFICAREA ȘI COMPLETAREA O.U.G NR. 109/2011 PRIVIND GUVERNANȚA CORPORATIVĂ A ÎNTREPRINDERILOR PUBLICE
  • EXCEPTAREA PĂDURILOR DE LA APLICAREA GUVERNANȚEI CORPORATIVE, SISTEM DE MANAGEMENT CE ARE ÎN VEDERE ÎN PRINCIPAL MAXIMIZAREA PROFITULUI ȘI ÎNLOCUIREA ACESTUIA CU MANAGEMENTUL FORESTIER DURABIL, SINGURUL CARE ASIGURĂ CONTINUITATEA ÎN GOSPODĂRIREA ȘI PROTEJAREA PĂDURILOR PRIN DEZVOLTAREA ECHILIBRATĂ ȘI UNITARĂ A CELOR TREI FUNCȚII ALE PĂDURILOR, FUNCȚIA ECOLOGICĂ, FUNCȚIA SOCIALĂ ȘI CEA ECONOMICĂ

Pentru un pumn de arginți de la Comisia Europeană, România este pe cale să pună pe tavă unor grupuri de interese cele 3,1 milioane de hectare păduri de stat, singura bogăție și resursă regenerabilă pe care această țară o mai are și a cărei valoare este una inestimabilă.

România beneficiază de o alocare de 29 miliarde euro pentru implementarea PNRR, din care granturi în valoare de 14 miliarde euro și împrumuturi în valoare de 15 miliarde euro, iar sub presiunea unor negocieri neinspirate care au stat la baza aprobării PNRR, recunoscute public inclusiv de reprezentanți guvernamentali, și a unor recomandări trasate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Guvernul României pune în pericol soarta celor 3,1 milioane hectare păduri proprietate publică de stat, care stochează în prezent un volum de aproximativ 1 miliard de metri cubi de lemn, cu o valoare ce depășește 100 miliarde euro.

Acest lucru se face la inițiativa Guvernului, care a promovat în data de 14.12.2022, conform anunțului de pe pagina oficială a Secretariatului General, un Proiect de lege pentru modificarea și completarea O.U.G nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, adoptat în mare grabă în ședința din 19.12.2022, fără respectarea termenelor minimale de dezbatere publică prevăzute de Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică.

Conform Proiectului de lege inițiat și aprobat de Guvern fără parcurgerea etapelor legale de consultare publică, transmis apoi în procedură de urgență spre adoptare Senatului României, se dă o lovitură decisivă majorității regiilor autonome ale statului, forțând reorganizarea acestora prin divizarea activităților de serviciu public de activitățile comerciale.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.