Mai multe componente din CET Brazi au rămas fără autorizaţia ISCIR

15 decembrie 2022  |  11:17  |  👁 222 Vizualizari


În plin scandal privind sistemul de termoficare din Ploieşti şi transferul bunurilor de la Consiliul Judeţean la Primărie, câteva componente aferente turbinei cazanului 5 din CET Brazi au rămas fără ISCIR-izare, ceea ce duce la amânarea predării cazanelor 5 şi 6 şi lasă tot sistemul să depindă de un singur cazan, care a avut două avarii în câteva săptămâni.

Până în acest an, Consiliul Judeţean Prahova a deţinut centrala termică de la Brazi şi reţeaua primară de transport a agentului termic, iar Primăria Ploieşti a deţinut reţeaua secundară de distribuţie. După eşecul ADI Termo şi al contractului cu fostul operator, CJ a decis să transfere toate bunurile către municipalitate, iar Consiliul Local a înfiinţat un operator propriu de termoficare. Primul preluat a fost cazanul cu apă fierbinte nr. 2 din CET Brazi, care în mod tradiţional asigura consumul de apă caldă în sistemul centralizat în timpul anului, dar care poate, conform estimărilor specialiştilor, să asigure şi necesarul de căldură pe timpul iernii, cu condiţia ca temperaturile exterioare să nu fie mai mici de minus 8 grade. Grupurile energetice 5 şi 6, însemnând cazane plus turbine, au rămas la CJ, pentru lucrări de reparaţii, urmând să fie transferate ulterior, în stare de funcţionare. Ajungând aproape la zi cu povestea, Consiliul Judeţean a anunţat finalizarea lucrărilor, mai întâi la 5, apoi şi la 6, însă transferul întârzie. În primă fază, Primăria a invocat că nu poate prelua un grup energetic fără celălalt, în timp ce autorităţile judeţene au acuzat că municipalitatea trage de timp şi caută nod în papură.

Cea mai recentă întâlnire a comisiilor de predare-preluare a avut loc marţi şi s-a încheiat fără rezultat. Potrivit unor surse din administraţia ploieşteană, bunurile nu au putut fi preluate, pentru că s-a constatat că nişte componente aferente turbinei de la cazanul 5 din CET Brazi au rămas din data de 6 decembrie fără autorizaţia ISCIR. Potrivit aceloraşi surse, problema ar fi mai degrabă una birocratică, nefiind semnale că respectivele componente nu sunt în stare bună, estimându-se că probema ar putea fi rezolvată în următoarele zile.

Conform hotărârilor aprobate de Consiliul Local Ploieşti şi Consiliul Judeţean Prahova, bunurile aferente CET Brazi trebuie să fie în stare de funcţionare şi libere de sarcini în momentul preluării.

Până la finalizarea transferului cazanelor 5 şi 6, singura sursă de încălzire utilizabilă la nivelul CET Brazi rămâne cazanul cu apă fierbinte nr. 2, cel care a avut două avarii, dintre care cel puţin una majoră, în ultimele săptămâni.

sursahttps://www.telegrama.ro/administratie/mai-multe-componente-din-cet-brazi-au-r%C4%83mas-f%C4%83r%C4%83-autoriza%C5%A3ia-iscir.html

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.