Legile salarizării şi pensiilor vor fi modificate după model străin. Vor fi eliminate sau plafonate unele sporuri

27 octombrie 2021  |  07:23  |  👁 266 Vizualizari


Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a scos la licitaţie în SICAP un contract de 24 de milioane lei pentru consultanţă în privinţa reformei sistemului de salarizare publică şi schimbarea legii în ceea ce priveşte pensiile. Ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, a declarat că modelul va fi luat de la alte state din UE.

“Guvernul solicită consultanţă din partea unei instituţii specializate, cu experienţă şi practică în găsirea de soluţii integrate şi aplicabile, funcţionale în alte ţări şi care pot fi adaptate şi în sistemul de salarizare din România. După multe încercări de a crea un sistem unitar de salarizare, avem nevoie de instituţii cu experienţă în implementarea de reforme în context internaţional, care să sprijine Guvernul astfel încât să abordeze reforma salarizării în mod echitabil, sustenabil şi incluziv. Nu este normal ca pe o lege să ai unii angajaţi din sistemul public plătiţi la nivelul din 2019 şi alţii la un nivel de salarizare posibil în 2022”, a precizat Turcan.

Modificarea acestor legi, care vizează în mod direct aproximativ 7 milioane de români, este asumată de statul român, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în faţa UE, şi va presupune eliminarea unor inechităţi şi discrepanţe, precum: eliminarea sau plafonarea unor sporuri, corelarea strictă a pensiei cu contributivitatea şi eliminarea discrepanţelor de gen.

Potrivit sursei citate, întreg contractul se va derula pe 27 de luni, însă colectarea datelor şi oferirea soluţiilor va fi doar 1 an, restul de luni fiind campaniile de informare pe care consultantul, în numele Muncii, le va derula în scopul conştientizării publicului cu privire la reformele ce urmează.

În ceea ce priveşte ofertele, acestea se deschid pe data de 2 decembrie iar departajarea lor se va face în funcţie de criteriul financiar şi al experienţei echipei cu care vine firma interesată să câştige contractul.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.