Joe Biden va nominaliza prima femeie ca secretar al Trezorerie SUA

24 noiembrie 2020  |  08:08  |  👁 425 Vizualizari


Joe Biden, preşedintele ales al Statelor Unite, ar urma să o nominalizeze pe Janet Yellen, fostul preşedinte al Rezervei Federale a SUA (Fed), în funcţia de secretar al Trezoreriei, într-un moment în care economia americană se confruntă cu o recesiune severă, transmit BBC şi Reuters, preluate de Agerpres.

Dacă va fi confirmată de Senat, Janet Yellen va fi prima prima femeie din istoria Statelor Unite care va deţine această importantă funcţie.

În vârstă de 74 de ani, Janet Yellen a contribuit decisiv la redresarea economiei americane după criza financiară din 2007 şi a acordat atenţie impactului politicilor Rezervei Federale asupra angajaţilor şi costurilor pe care le-a avut adâncirea inegalităţilor în SUA. Ea are un doctorat în economie obţinut în 1971 la Universitatea Yale şi a fost consilier economic principal al preşedintelui Bill Clinton.

Donald Trump a încălcat tradiţia de la Washington când a decis să nu o numească pe Janet Yellen pentru al doilea mandat la conducerea Rezervei Federale a SUA. Începând de la Bill Clinton în anii ’90, preşedintele îi păstrează pe oficialii cheie ai Fed numiţi de predecesorii săi în vederea depolitizării activităţii Rezervei Federale a SUA.

Dacă va fi secretar al Trezoreriei SUA, Janet Yellen se va ocupa probabil de coordonarea răspunsului economic al administraţiei Biden la pandemia de coronavirus (Covid-19), care a dus la o recesiune severă şi la un şomaj ridicat. De asemenea, secretarul american al Trezoreriei supervizează politica fiscală, datoria publică şi sancţiunile financiare impuse de SUA.

Luni, Gary Cohn, fost director al băncii de investiţii Goldman Sachs şi consilier economic al lui Donald Trump, a afirmat că Joe Biden a făcut „o alegere excelentă”.

„Având ocazia să lucreze cu Janet Yellen pe când era şeful Fed, nu am nicio îndoială că va avea îndemânarea de a promova o economie care va funcţiona pentru fiecare, în special în acest moment dificil. Felicitări!”, a scris el pe Twitter.

În urma informaţiilor privind desemnarea lui Janet Yellen la conducerea Trezoreriei SUA, bursele americane au crescut luni, investitorii apreciind că vor fi adoptate măsuri fiscale importante pentru combaterea crizei economice.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.