Alertă la nivel internațional: Iranul a găsit formula pentru bomba nucleară

20 februarie 2023  |  06:58  |  👁 188 Vizualizari


Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) a anunţat, duminică seară, că discută cu Iranul, după ce în presă au apărut informaţii că s-ar fi reuşit îmbogăţirea uraniului la un nivel de 84%, relatează AFP.

Potrivit Bloomberg, care citează două surse diplomatice, inspectori au descoperit uraniu îmbogăţit la un nivel apropiat de cel necesar pentru o armă nucleară.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, “discută cu Iranul despre rezultatele recentelor activităţi de verificare”, a precizat agenţia pe Twitter. “

“Inspectorii trebuie să stabilească dacă Iranul a intenţionat îmbogăţirea uraniului la nivelul respectiv sau acumularea a fost una neintenţionată”, ca urmare a unor probleme tehnice, notează Bloomberg.

Nivelul de îmbogăţire a uraniului depăşeşte cu mult nivelul de 3,67% – stabilit prin Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, încheiat de Republica islamică cu marile puteri – şi se apropie de nivelul de 90% al îmbogăţirii uraniului, necesar în vederea producerii unei bombe atomice.

Negocieri în vederea unei revigorări a Acordului de la Viena, lansate în aprilie 2021, se află într-un punct mort, în contextul unor tensiuni tot mai mari între Iran şi marile puteri din Occident.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.