Joe Biden le-a spus aliaților că racheta care a lovit Polonia provine de la sistemul defensiv ucrainean, po trivit unui oficial NATO

16 noiembrie 2022  |  12:09  |  👁 288 Vizualizari


Racheta care a aterizat marți seară în satul Przewodow din Polonia nu este una trasă de soldații ruși, ci una ucraineană de apărare aeriană, le-ar fi spus Joe Biden aliaților, a dezvăluit un oficial din cadrul NATO pentru Reuters. Public, președinte american a spus miercuri dimineață că e „puțin probabil” ca racheta care a atins Polonia să fi fost trasă din Rusia.
Întrebat dacă este prea devreme pentru a spune dacă racheta a fost trasă din Rusia, Biden a spus: „Există informații preliminare care contestă acest lucru. Nu vreau să spun asta până când nu o investigăm complet, dar este puțin probabil în sensul traiectoriei că a fost tras din Rusia, dar vom vedea”. Anterior, Ministerul rus al Apărării a declarat că niciuna dintre rachetele sale nu a lovit mai aproape de 35 km de granița cu Polonia și că fotografiile epavei au arătat elemente ale unei rachete de apărare aeriană S-300 ucraineană. De asemenea, Associated Press, care citează mai mulți oficiali americani care au vorbit sub protecția anonimatului, afirmă că primele constatări sugerează că racheta care a lovit Polonia a fost trasă de forțele ucrainene asupra unei rachete rusești.
Ministrul polonez de externe a declarat că racheta a căzut asupra Przewodow, un sat la aproximativ 6 kilometri de granița cu Ucraina. Incidentul a avut loc într-o zi în care Ucraina a fost lovită de 100 de rachete rusești. Ele au lovit nu ținte militare, ci ținte civile și infrastructură critică, în regiunea Kiev (inclusiv capitala), Harkov, Poltava, Mikolaiv, Dnipro, Liov și Cernihiv. Unii lideri occidentali au transmis că, indiferent cine a tras racheta, Rusia este responsabilă pentru provocarea incidentului. „Ei au subliniat că, indiferent de rezultatul acelei investigații, invadarea Ucrainei de către Putin este direct responsabilă pentru violența în curs”, a declarat biroul premierului britanic Rishi Sunak, după o întâlnire avută de acesta cu premierul canadian Justin Trudeau.
Kievul spune că a doborât majoritatea rachetelor rusești care soseau cu propriile rachete de apărare aeriană. Regiunea Volin a Ucrainei, aflată chiar lângă granița Poloniei, a fost una dintre multele despre care Ucraina spune că a fost vizată de atacurile Rusiei.
sursahttps://www.libertatea.ro/stiri/joe-biden-racheta-din-polonia-este-una-ucraineana-4349002

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.