Temperaturi de vară, în Italia, la sfârșitul lunii octombrie. Este la fel de cald ca în iunie, iar plajele sunt pline. Reversul medaliei este seceta. Specialiștii spun că nu s-a mai înregistrat un an atât de cald din 1800, iar în 2022 fenomenele extreme aproape s-au dublat, față de anul trecut. O corespondență semnată de Alberta Forgiarini.
Octombrie este în mod tradițional una dintre cele mai ploioase luni, însă în acest an s-au înregistrat temperaturi neobișnuit de ridicate și foarte puține precipitații în toată Italia. Turiștii se bucură de vremea frumoasă, merg la plajă și vizitează orașele de artă.
Deși oamenii se bucură să ia prânzul în aer liber, să meargă la plajă și să nu deschidă caloriferele noaptea, făcând economie, efectele temperaturilor ridicate sunt negative.
”Este anormal să găsești acești dovlecei în octombrie aici, în Veneto, în câmp deschis și fără să fie acoperiți. Există insecte, muște și gândaci care provoacă multe daune horticulturii”, susține un fermier localnic.
”Asta înseamnă secetă, asta înseamnă lipsă de zăpadă. Trebuie să ne amintim că odată cu aceste schimbări climatice, economia zonei noastre suferă foarte mult”, spune o turistă.
La rândul său, Sincron Matteo Dell’Acqua – cercetător Universitatea din Pisa, declară: ”Cea mai îngrijorătoare situație este creșterea frecvenței și intensității acestor evenimente anormale. Desigur, atunci când ne gândim la agricultură nu trebuie să ne gândim doar la agricultură, ci la combinația cu alți factori de stres: gândiți-vă doar la seceta pe care am avut-o în această vară.”
Criza climatică s-a manifestat în vară prin furtuni violente și luni de secetă și caniculă, care au afectat grav agricultura. În același timp, lacurile alpine au cel mai scăzut nivel al apei din ultimii 70 de ani.
sursa: stiri.tvr.ro
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.