Deputatul Florin Buicu, vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, a vorbit despre proiectul de reglementare al studiilor clinice.
„Știința a făcut progrese, există terapii la care nici nu visam în urmă cu câțiva ani, e o întreagă discuție și pacienții au spus că aceste terapii pătrund greu și că studiile clinice care ar fi permis unor pacienți în stadii tardive, în faze grave ale bolii să beneficieze de tratament, sunt blocate în Camera Deputaților. Legea care ar reglementa mai bine, mai puțin birocratic, s-a blocat în Camera Deputaților“, a punctat Val Vâlcu.
„Desfășurarea studiilor clinice este reglementată printrun regulament european care a fost transpus în legislația din România printr-o ordonanță de urgență. În momentul în care a existat această transpunere, împreună cu specialiștii de la ANMDMR (Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din Romania), am constatat că este necesară îmbunătățirea acestei ordonanțe, ceea ce am și făcut.
Puteți să-l considerați ca și breaking news, la nivelul Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților am trecut acest raport, probabil că în cursul zilei de mâine urmează să treacă de Camera Deputaților și să meargă la promulgare“, a spus, la dezbaterea Știi cât mai are de trăit inima ta?, profesor doctor Florin Buicu, vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților.
Specialiștii în sănătate, medicii, pacienții și reprezentanți ai pacienților cer printr-o scrisoare deschisă adresată lui Klaus Iohannis, Diana Păun, Nicolae Ciucă, Marian Neacșu, Alexandru Rafila, Răzvan Prisada, Nelu Tătaru și lui Adrian Streinu-Cercel, ca o lege vitală pentru România să fie aprobată de urgență.
Legea pe care aceștia o cer se referă la piața studiilor clinice, extrem de benefică pentru România, atât pentru cercetare, cât și pentru monitorizarea și tratarea pacienților, în mod gratuit, la accesul la medicamente gratuite și chiar și la aducerea în bugetul țării de aproximativ 3 miliarde de euro.
România se lovește de blocaje birocratice, iar în lipsa acestei legi, nu se pot efectua studii clinice atât de importante. Mai mult, asta duce la blocarea Unifarm, la blocarea accesului la medicamentele de cancer și alte boli rare, iar medicii trebuie să plece în alte state să facă studiile.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a explicat care sunt tendințele în ceea ce privește vaccinarea persoanelor vulnerabile.
„Domnule ministru, se fac investiții în terapii noi, inovatoare, este un program național pentru finanțarea tratamentului în bolile cardiovasculare, dar toate acestea sunt irosite după o gripă sau o pneumonie. Vaccinarea grupelor de risc la adult, la persoanele vulnerabile, ar fi o soluție pe care ați cerut-o și dumneavoastră ca specialist în microbiologie, epidemiologie, ca promotor al vaccinării. Cât de aproape suntem astăzi de acest deziderat?“, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.
„Mai avem până atingem acest deziderat, cu siguranță, dar trebuie să fim consecvenți și în ceea ce privește politicile preventive care se referă la vaccinare pentru că vaccinarea este singura care poate să evite apariția unei boli, mai ales la persoanele vârstnice sau cele care au comorbidități și unde, de exemplu, o infecție pneumococică ar putea să pună probleme foarte serioase în ceea ce privește starea de sănătate și câte odată chiar supraviețuirea“, a precizat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
De asemenea, ministrul Sănătății a vorbit și despre perspectivele ca anumite tipuri de vaccinuri să fie compensate:
„Eu, personal, mi-am ajutat părinții să fie vaccinați în fiecare sezon gripal cu vaccinul pneumococic, chiar și în debutul pandemiei, dar pentru mulți este un efort greu de susținut financiar“, a punctat Val Vâlcu .
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.