Ghidul alegerilor prezidenţiale 2019. Tot ce trebuie să știi despre votul în străinătate

Persoane stau la rand pentru a vota in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, la Consulatul Romaniei din Bristol, duminica, 16 noiembrie 2014. DARIUS MITRACHE / MEDIAFAX FOTO

28 octombrie 2019  |  12:24  |  👁 344 Vizualizari


Mai sunt doar câteva zile până la alegerile prezidențiale 2019, primul tur de scrutin fiind programat pe 10 noiembrie, în țară, în timp ce alegătorii din străinătate au la dispoziție trei zile – 8, 9 și 10 noiembrie – pentru a-și exprima opțiunea.

Românii din diaspora au la dispoziție două modalități de a vota la alegerile prezidențiale din noiembrie 2019: votul prin corespondență și votul la secții.

Doar 80.000 de români din străinătate s-au înregistrat ca să voteze

Potrivit Autorității Electorale Permanente, doar 80.000 de români din diaspora s-au înregistrat pentru a-și exprima votul la alegerile prezidențiale 2019, care se vor desfășura în două scrutinuri, primul pe 10 noiembrie, al doilea pe 24 noiembrie.

Dintre cei aproximativ 80.000 români înscriși, 38.944 de români s-au înregistrat pentru a vota la secţiile din străinătate, în timp ce 41.003 au optat pentru votul prin corespondenţă.

Votul prin corespondență

La alegerile prezidențiale 2019, poate vota prin corespondență orice cetățean român cu drept de vot care are domiciliul sau reședința legal stabilite în străinătate și care s-a înscris în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență.

Alegătorii care s-au înscris pentru a vota prin corespondență pe site-ul www.votstrainatate.ro vor primi prin intermediul companiei naționale Poșta Română documentele necesare exercitării dreptului de vot prin corespondență.

Cei care vor vota astfel sunt sfătuiți să parcurgă, pas cu pas, instrucțiunile primite înainte de a-și exprima opțiunea de vot.

Alegătorii din străinătate sunt anunțați că vor fi informați prin SMS și/sau prin e-mail cu privire la statusul plicului exterior expediat și cu privire la înregistrarea acestuia la biroul electoral competent sau la misiunea diplomatică și cu privire la înregistrarea acestuia la biroul electoral competent.

Pe site-ul mae.ro, există un ghid al alegătorului prin corespondență, care poate fi consultat aici.

Românii care au optat pentru votul prin corespondență trebuie să expedieze plicurile sigilate cu voturile prin corespondență astfel încât acestea să sosească la birourile electorale pentru votul prin corespondență până data de 7 noiembrie 2019, ora 24:00 (pentru TURUL 1), respectiv 21 noiembrie 2019, ora 24:00 (pentru TURUL 2).

Număr record de secții de votare în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe va organiza 835 de secții de votare în străinătate la alegerile prezidențiale 2019.

Potrivit site-ului mae.ro, toate secțiile de votare au fost validate de către Autoritatea Electorală Permanentă prin Hotărârea Autorității Electorale Permanente din 20 octombrie 2019.

La alegerile europarlamentare din acest an, numărul secţiilor din străinătate a fost de 441, în numeroase țări înregistrându-se aglomeraţie la secţiile de vot.

Printre țările în care vor fi organizate cele mai multe secții de votare se numără: Spania (143, față de 50 organizate la alegerile europarlamentare), Italia (142, față de 76 organizate la alegerile europarlamentare), Germania (80, față de 25 organizate la alegerile europarlamentare), Marea Britanie (72, față de 29 organizate la alegerile europarlamentare), Franța (50, față de 17 organizate la alegerile europarlamentare), SUA (38, față de 31 organizate la alegerile europarlamentare), Republica Moldova (37, față de 36 organizate la alegerile europarlamentare), Olanda (25, față de 4 organizate la alegerile europarlamentare), Belgia (23, față de 8 organizate la alegerile europarlamentare), Irlanda (16, față de 5 organizate la alegerile europarlamentare), Danemarca (12, față de 7 organizate la alegerile europarlamentare), Austria (17, față de 9 organizate la alegerile europarlamentare), Grecia (11, față de 4 organizate la alegerile europarlamentare), Portugalia (9, față de 5 organizate la alegerile europarlamentare), Elveția (8, față de 4 organizate la alegerile europarlamentare).

În țările din spațiul Uniunii Europene vor fi organizate 639 de secții de votare, potrivit sursei citate.

MAE anunță că, pe lângă secțiile de votare organizate în mod tradițional în teatrele de operațiuni din Afganistan, va fi organizată, în premieră, o secție de votare și în Mali, pentru a permite militarilor români care participă la misiunile din cadrul operațiunii Multidimensionale Integrate a ONU de Stabilizare în Republica Mali să își exercite dreptul de vot.

Astfel, la alegerile pentru alegerea președintelui României în 2019 vor fi organizate un număr record de secții de votare, ținând cont de faptul că la alegerile prezidențiale din 2014 au fost organizate în străinătate 294 de secții de votare, la alegerile parlamentare din 2016 au fost organizate 417 de secții de votare, iar la alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019 au fost organizate 441 de secții de votare.

MAE anunță că misiunile diplomatice şi oficiile consulare vor lua măsurile necesare, potrivit legii, pentru asigurarea condiţiilor logistice minimale pentru desfăşurarea votării în secţiile de votare, precum şi pentru aducerea la cunoştinţa alegătorilor din străinătate a sediilor acestora.

Programul secţiilor de votare din diaspora

Primii români care vor vota la alegerile prezidențiale din 2019 sunt cei din Noua Zeelandă, care vineri, 8 noiembrie, începând cu ora locală 12.00, ora 1 dimineaţa, ora Românei, vor putea să-și exprime votul.

Potrivit mae.ro, programul secțiilor de votare este următorul:

Vineri, 8 noiembrie – între ora locală 12,00 şi ora locală 21,00
Sâmbătă, 9 noiembrie – între ora locală 7,00 şi ora locală 21,00
Duminică, 10 noiembrie – între ora locală 7,00 şi ora locală 21,00.

Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând, în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot, pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora locală 23.59, precizează MAE.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.