Gazele naturale ieftine ajută Europa să renunţe la cărbune pentru producţia de electricitate

27 ianuarie 2020  |  16:02  |  👁 475 Vizualizari


Vremea neobişnuit de caldă din timpul iernii a redus cererea pentru gaze naturale într-un moment în care noi livrări de gaze lichefiate intră pe piaţă iar acest fenomen, cumulat cu creşterea costurilor pentru certificatele de poluare, îi determină pe producătorii de electricitate din Europa să renunţe la cărbune în favoarea gazelor naturale.

Această tranziţie este salutată de decidenţi, în frunte cu cancelarul german Angela Merkel, care caută modalităţi prin care să accelereze închiderea de termocentrale. Ambiţia acestora este să menţină producţia de electricitate dar şi să îşi atingă ţintele ambiţioase prevăzute în acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Scăderea preţului la gaze naturale este un fenomen global. Producţia de gaze naturale lichefiate a atins un nivel record, ceea ce duce la reducerea preţurilor în SUA şi Asia. La rândul său, acest fenomen a condus la scăderea preţurilor la electricitate în Europa.

Preţul de referinţă la gaze pe piaţa din Amsterdam a atins săptămâna trecută cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani din cauza supraofertei mondiale.

Preţurile pentru vara care va veni sunt la cel mai scăzut nivel de după 2007. Acest fenomen este cu atât mai remarcabil ţinând cont de faptul că s-au înregistrat în timpul iernii, o perioadă în care cererea de gaze atinge nivelul maxim.

Deocamdată sunt puţine semnale că supraoferta de gaze naturale se diminuează. Livrările prin gazoducte sunt robuste, iar analiştii se aşteaptă ca Rusia să ocolească sancţiunile SUA şi să deschidă gazoductul Nord Stream 2 la finele anului. Între timp, livrările de gaze lichefiate vor creşte ca urmare a debutului producţiei la noi proiecte din SUA, Qatar şi Australia.

Această supraofertă de gaze a fost agravată de vreme. Iarna aceasta este pe cale să devină una din cele mai calde din ultimii 30 de ani în Europa. Aceasta a dus la reducerea cererii de gaze şi a menţinut stocurile la un nivel neobişnuit de ridicat într-un moment al anului când în mod normal ar trebui să scadă rapid.

Sursa: Agerpres

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.