Româncele care doresc să își dezvolte afacerile au la dispoziție fonduri nerambursabile pentru femei antreprenor.
Ele pot accesa Programul național multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM (cunoscut și drept „Femeia antreprenor”), care este desfășurat de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.
Obiectivele principale ale programului prin care se oferă fonduri nerambursabile pentru femei antreprenor sunt următoarele:
Pentru societățile înființate în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, condiția se consideră îndeplinită dacă majoritatea membrilor cooperatiști din Consiliul de Administrație este formată din femei.
Bugetul maxim al programului pentru anul 2022 este 157.624.000 lei.lei (circa 32,5 milioane de euro), iar beneficiarele pot obține maximum 200.000 lei/societate (40.000 de euro), astfel:
a) Pentru aplicanții care își asumă crearea și menținerea unui singur loc de muncă prin intermediul Programului:
Alocație Financiară Nerambursabilă (AFN) de maximum 100.000 lei/beneficiar (circa 20.000 de euro), sumă care poate reprezenta maximum 95% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului.
b) Pentru aplicanții care își asumă crearea și menținerea a două locuri de muncă prin intermediul Programului:
Alocație Financiară Nerambursabilă (AFN) de maximum 200.000 lei/beneficiar (aproximativ 40.000 de euro), sumă care poate reprezenta maximum 95% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului.
În cadrul programului prin care se oferă fonduri nerambursabile pentru femei antreprenor sunt eligibile doar IMM-urile (întreprinderile mici și mijlocii; adică trebuie să aibă maximum 249 de angajați, să realizeze o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 de milioane de euro și să dețină active totale de până la 43 milioane euro, echivalent în lei).
IMM-urile sunt obligate să creeaze cel puțin un loc de muncă cu normă completă, pe perioadă nedeterminată, după intrarea în vigoare a acordului de finanțare și să mențină locul de muncă ocupat cel puțin 2 ani de la data plății ajutorului financiar nerambursabil (AFN).
În cazul în care locul/locurile de muncă create în cadrul schemei se vacantează din diverse cauze sau se suspendă după crearea lor în cadrul schemei, beneficiarul are un termen de maximum 45 de zile să ocupe locul/locurile de muncă vacante, păstrând numărul tipul și condițiile acestora.
Obiectul finanțării trebuie să se încadreze în una sau mai multe din următoarele categorii eligibile:
a) (1) Echipamente tehnologice, cu excepția jocurilor de noroc mecanice, electrice, electronice, meselor de biliard, automatelor muzicale.
(2) În categoria echipamentelor tehnologice eligibile sunt asimilate și activele corporale din categoria mijloacelor fixe pentru locurile de joacă, săli de sport, fitness, drone, x-body și de forță, echipamente, respectiv sisteme specifice în scopul obținerii unei economii de energie, sisteme care utilizează surse regenerabile de energie pentru eficientizarea activităților pentru care a solicitat finanțare, precum și vehicule 100% electrice.
(3) Achiziția de sisteme, instalații și echipamente specifice în scopul obținerii unei economii de energie, sisteme care utilizează surse regenerabile de energie pentru eficientizarea activităților pentru care a solicitat finanțare, precum și de vehicule 100% electrice – e considerată că întrunește criteriul de punctaj aferent dezvoltării durabile în cazul în care totalul cheltuielilor eligibile din această categorie este de minimum 5% din valoarea AFN.
(4) Exemple de echipamente, respectiv sisteme specifice în scopul obținerii unei economii de energie și vehicule 100% electrice pentru care se pot obține fonduri nerambursabile pentru femei antreprenor: autoturisme, autobuze, microbuze, biciclete, mopede, motociclete, kart-uri, UTV-uri, ATV-uri, trotinete, 100% electrice, precum și stațiile de încărcare aferente acestora, pompe de căldură, mini-eoliene, compresoare aer, panouri și / sau sisteme fotovoltaice, panouri solare, stații sortare – reciclare deșeuri, etc.
(5) Energie din surse regenerabile sau „energie regenerabilă” înseamnă Energie din surse regenerabile nefosile, respectiv energie eoliană, solară (solară termică și solară fotovoltaică) și geotermală, energie ambientală, energia valurilor, energie hidroelectrică, biomasă, gaz de depozit, gaz provenit din instalațiile de epurare a apelor uzate și biogaz.
b) (1) Achiziționarea de spații de lucru, spații de producție și spații pentru prestări servicii și comerț. Valoarea activului ce urmează a fi achiziționat în cadrul Programului se va face pe baza unei evaluări a unui expert evaluator ANEVAR (Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România), cu excepția spațiilor mobile de lucru/ producție / prestări servicii / comerț.
(2) Activele din cadrul acestei categorii nu trebuie să aibă destinație locativă nici la momentul achiziției, și nici pe toată durata de implementare a programului.
(3) În categoria spații mobile de lucru / producție / prestări servicii / comerț sunt incluse și corturile pentru organizare evenimente și baloanele presostatice. Pentru spații mobile de lucru / producție / prestări servicii / comerț nu este necesar raport ANEVAR.
c) (1) Mijloace de transport, altele decât cele prevăzute anterior: autoturisme, autobuze, microbuze, biciclete, mopede, motociclete, kart-uri, UTV-uri, ATV-uri, rulote cu sau fără motor, remorci și semiremorci, platforme, izoterme și frigorifice, doc plutitor, șalupe maritime pentru călători, ambarcațiuni de agrement, aparate de zbor, autoutilitare și autovehicule cu destinație specială, cu excepția tuturor vehiculelor simbol G. Vehiculele 100% electrice vor fi asimilate echipamentelor prevăzute anterior. Nu se finanțează vehiculele de transport rutier de mărfuri în contul terților sau contra cost, solicitate de întreprinderile care efectuează transport rutier de mărfuri.
(2) Pentru activitățile de rent-a-car, școli de șoferi și pilotaj și transporturi cu taxi-uri nu sunt limitate valoarea maximă și numărul de autoturisme achiziționate.
(3) Autoturismele sunt eligibile pentru toate activitățile din cadrul Programului în valoare eligibilă de maximum 50.000 lei (cu excepția celor 100% electrice) și maximum 1 autoturism / beneficiar.
d) Achiziționarea de mobilier, aparatură birotică și sisteme de protecție a valorilor umane și materiale;
e)
(1) Salariile, utilitățile (energie electrică, apă, gaze, salubritate, abonament telefon și internet), serviciile de contabilitate și cheltuielile aferente chiriilor pentru spații de lucru, spații de producție sau spații pentru prestări servicii și comerț;
(2) Pentru aplicanții care își asumă crearea și menținerea unui singur loc de muncă prin intermediul programului, valoarea acestor cheltuieli (salarii, utilități, servicii de contabilitate și chirii) reprezintă o sumă forfetară de maximum 30.000 lei din valoarea cheltuielilor eligibile aprobate în urma verificării cererii de finanțare, respectiv din suma cheltuielilor aprobate la decont. Decontarea se face în baza cererii beneficiarului însoțită de documentele care să ateste crearea a minimum 1 loc de muncă;
(3) Pentru aplicanții care își asumă crearea și menținerea a două locuri de muncă prin intermediul programului, valoarea acestor cheltuieli (salarii, utilități, servicii de contabilitate și chirii) reprezintă o sumă forfetară de maximum 60.000 lei din valoarea cheltuielilor eligibile aprobate în urma verificării cererii de finanțare, respectiv din suma cheltuielilor aprobate la decont. Decontarea se face în baza cererii beneficiarului însoțită de documentele care să ateste crearea a minimum 2 locuri de muncă;
f)
(1) Pachet digital (voucher de digitalizare), care poate să conțină una sau mai multe din următoarele cheltuieli eligibile: site de prezentare a activității, magazin on-line, cheltuieli înregistrare domeniu fără hosting, cheltuieli de promovare a site-ului / magazinului on-line, soft/softuri necesar/necesare desfășurării activității, semnătură electronică, echipamente IT, tehnică de calcul tip PC, unitate centrală, server, monitor, imprimantă /copiator /multifuncțională, inclusiv sisteme portabile, licențe necesare desfășurării activității, telefoane smart, tablete.
(2) Pachetul digital (voucherul de digitalizare) reprezintă cheltuială obligatorie în cadrul programului sub sancțiunea respingerii la finanțare și este în valoare minimă de 25.000 lei din totalul cheltuielilor eligibile.
(3) Cheltuiala cu semnătura electronică este eligibilă și înainte de semnarea acordului de finanțare.
g) Cursuri intensive de dezvoltare a abilităților antreprenoriale desfășurate în România sau în altă țară membră a Uniunii Europene – pentru asociatul/ acționarul/ administratorul/ angajații societății aplicante, în valoare eligibilă de maximum 5.000 lei/persoană;
h) Taxa pe valoarea adăugată (TVA) nedeductibilă pentru aplicanții neplătitori de TVA conform Codului Fiscal;
i) Consultanță pentru întocmirea documentației în vederea obținerii finanțării în cadrul prezentului Pprogram și pentru implementarea proiectului, în valoare eligibilă de maximum 10.000 lei;
j) Două plăcuțe informative obligatorii, sub sancțiunea neacordării AFN, în valoare de minimum 10 lei, dar nu mai mult de 500 de lei din valoarea cheltuielilor eligibile, care vor fi plasate astfel:
k) Cheltuieli financiare aferente creditelor/ garanțiilor obținute pentru creditele contractate de beneficiari în vederea realizării proiectelor acceptate în cadrul Programului, pentru solicitanții care utilizează credit pentru implementarea proiectului.
În cadrul programului nu sunt eligibile următoarele activități ale IMM-urilor aplicante:
641 Intermediere monetară
642 Activități ale holdingurilor
643 Fonduri mutuale și alte entități financiare similare
649 Alte activități de intermedieri financiare, exclusiv activități de asigurări și fonduri de pensii
651 Activități de asigurări
652 Activități de reasigurare
653 Activități ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale)
661 Activități auxiliare intermedierilor financiare, cu excepția activităților de asigurări și fonduri de pensii
662 Activități auxiliare de asigurări și fonduri de pensii
663 Activități de administrare a fondurilor
681 Cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii
682 Închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate
683 Activități imobiliare pe bază de comision sau contract
920 activități de jocuri de noroc și pariuri
110 Fabricarea băuturilor (cu excepția clasei 1107 – Producția de băuturi răcoritoare nealcoolice; producția de ape minerale și alte ape îmbuteliate)
1200 Fabricarea produselor din tutun
2540 Fabricarea armamentului și muniției
2051 Fabricarea explozivilor
4635 Comerț cu ridicata al produselor din tutun
4725 Comerț cu amănuntul al băuturilor, în magazine specializate
4726 Comerț cu amănuntul al produselor din tutun, în magazine specializate
a) nu pot primi fonduri nerambursabile pentru femei antreprenor nici activitățile de pescuit și acvacultură, activități reglementate de Regulamentul (CE) nr. 1379/2013:
031 Pescuitul
032 Acvacultura
b) activități legate de producția primară a produselor agricole așa cum sunt enumerate în anexa 1 la Tratatul de instituire a Comunității Europene, cu excepția produselor obținute din pescuit și acvacultură prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1379/2013:
011 Cultivarea plantelor nepermanente
012 Cultivarea plantelor din culturi permanente
013 Cultivarea plantelor pentru înmulțire
014 Creșterea animalelor
015 Activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor)
016 Activități auxiliare agriculturii și activități după recoltare
017 Vânătoare, capturarea cu capcane a vânatului și activități de servicii anexe vânătorii
c) activități de prelucrare și comercializare a produselor agricole listate în anexa 1 la Tratatul de instituire a Comunității Europene, în următoarele cazuri:
d) activități legate de export, și anume, ajutoarele legate direct de cantitățile exportate, de înființarea și funcționarea unei rețele de distribuție sau pentru alte cheltuieli curente legate de activitatea de export;
e) ajutoarele condiționate de utilizarea preferențială a produselor naționale față de produsele importate;
f) ajutoarele destinate agenților economici care activează în sectorul carbonifer, așa cum este definit în Regulamentul CE nr. 1.407/2002 privind ajutorul de stat pentru industria cărbunelui (CAEN Rev.2)
051 Extracția cărbunelui superior
052 Extracția cărbunelui inferior
061 Extracția petrolului brut
062 Extracția gazelor naturale
0721 Extracția minereurilor de uraniu și toriu
0892 Extracția turbei
091 Activități de servicii anexe extracției petrolului brut și gazelor naturale
099 Activități de servicii anexe pentru extracția mineralelor
g) ajutoarele pentru achiziționarea vehiculelor de transport rutier de marfă acordate agenților economici care au ca obiect de activitate prestarea de servicii de transport rutier de marfă în contul terților sau contra cost.
Programul va fi implementat pe toată perioada 2022-2027, având un buget total de 1 miliard de lei (aproximativ 200 de milioane de euro). În tot acest interval se estimează că vor primi finanțare aproximativ 5.000 de beneficiare.
Înscrierea în cadrul programului se face exclusiv on-line prin intermediul aplicației Ministerului antreprenoriatului și turismului https://granturi.imm.gov.ro.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.