Eurodeputaţii permit Parchetului European să ceară ridicarea imunităţii parlamentare

18 ianuarie 2023  |  07:21  |  👁 143 Vizualizari


Parlamentul European a permis marţi noului Parchet European, care o are în vizor pe deputata din Grecia, Eva Kaili, aflată în centrul unui presupus scandal de corupţie legat de Qatar, să ceară ridicarea imunităţii parlamentare, relatează AFP.

Printr-un vot aproape unanim (610 voturi pentru, 26 împotrivă şi 9 abţineri), eurodeputaţii, reuniţi la Strasbourg, au acceptat o modificare a regulamentului de funcţionare internă a instituţiei pentru a permite ridicarea imunităţii europarlamentarilor.

Până în prezent, doar autorităţile unui stat membru al Uniunii Europene erau în măsură să facă acest lucru.

La mijlocul lunii decembrie, Parchetul European, instanţă independentă, în funcţiune din 2021, a cerut ridicarea imunităţii europarlamentarei Eva Kaili, în prezent încarcerată în cadrul anchetei asupra unor suspiciuni de corupţie, precum şi a unei altei eurodeputate elene, Maria Spyraki. Această cerere nu se referea la scandalul Qatargate, ci la ‘suspiciuni de fraudă’ în remunerarea asistenţilor parlamentari.

Modificarea regulamentului intern urmează să intre în vigoare de miercuri, aşteptându-se ca preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, să facă un anunţ oficial cu privire la lansarea procedurii de ridicare a imunităţii celor două europarlamentare, Eva Kaili şi Maria Spyraki.

Această procedură, care cuprinde mai multe etape şi se încheie cu un vot în hemiciclu, durează mai multe săptămâni.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.