Eugen Teodorovici: “Este o decizie istorică pentru România”

27 septembrie 2019  |  09:29  |  👁 47 Vizualizari


Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, salută anunțul agenției FTSE Russell de ieri, 26 septembrie a.c., prin care statutul pieței de capital din România este îmbunătățit, de la cel de „piață de frontieră“, la cel de „piață emergentă“. Ministrul român consideră că această decizie reflectă cadrul macroeconomic favorabil al țării noastre, încrederea de care se bucură economia românească în rândul investitorilor și pașii extraordinari făcuți de autorități pentru creșterea atractivității pieței bursiere de la București.
„Anunțul FTSE Russell de astăzi este o decizie istorică pentru România, un nou pas către realizarea unui proiect de țară pentru care am insistat în ultimii ani de zile și care este legat și de procesul de aderare la moneda Euro. Piața de capital românească intră într-un club mai select al burselor de profil, echivalentă categoriei ”investment grade” de care beneficiază țara noastră în clasificarea agențiilor de rating și are acum șansa de a contribui și mai mult la capitalizarea economiei reale românești.
Decizia de astăzi este atât o bătălie câștigată după 5 ani de muncă intensă în sprijinul trecerii bursei românești la statutul de ”piață emergentă”, cât și o realizare importantă pentru orice viitoare guvernare indiferent de culoarea politică.
Conform estimărilor, trecerea la statutul de piață emergentă se traduce și prin accesul țării noastre la fonduri de investiții de 30 de ori mai mari decât cele alocate piețelor de frontieră, atragerea de capital străin creând și premisele creșterii acțiunilor companiilor cotate la bursa de la București.
În același timp, toate autoritățile implicate în acest proiect trebuie să continue reformele pentru dezvoltarea pieței de capital românești, inclusiv prin crearea unei contrapărți centrale românești, prin dezvoltarea pieței de derivate și prin creșterea capacității de finanțare a economiei reale.
Ministerul Finanțelor va continua să ia toate măsurile în acest sens, consolidându-și eforturile de asigurare a unui cadru macroeconomic favorabil, a încrederii investitorilor în economia românească și de creștere a atractivității pieței de capital din România, inclusiv prin sprijinirea procesului unor noi IPO-uri ale companiilor de stat.
Sunt convins că decizia de astăzi este un semnal-cheie și pentru investitorii americani care au acum o dovadă în plus a extraordinarelor oportunități pentru investiții oferite de România”, a declarat ministrul Eugen Teodorovici.
În același timp, ministrul Eugen Teodorovici a subliniat și o serie de contribuții ale Ministerului Finanțelor Publice la dezvoltarea pieței de capital și diversificarea instrumentelor de finanțare puse la dispoziția investitorilor, pentru a deveni o alternativă viabilă la finanțarea prin intermediul sectorului bancar.
„Dincolo de modificările legislative promovate de MFP pentru creșterea atractivității pieței de capital din România, este de amintit decizia curajoasă a guvernării social-democrate de a reduce impozitul pe dividende de la 16% la 5%. Numai în acest an, dividendele au adus pieței de capital din România o creștere de 36% în primele 8 luni.
De asemenea, titlurile de stat emise de statul român reprezintă o componentă esențială în formarea și dezvoltarea altor piețe pentru finanțarea proiectelor de investiții, cum ar fi piața obligațiunilor municipale sau a celor emise de companii. În același timp, ele contribuie la lărgirea și diversificarea bazei de investitori (fonduri de pensii private, fonduri de investiții, fonduri mutuale, societăți de asigurări, etc.) atât în plan local, cât și extern.
MFP depune eforturi susținute pentru dezvoltarea pieței interne a titlurilor de stat și urmărim crearea unei curbe de randament lichidă și stabilă a titlurilor de stat. Menționez sprijinul și eforturile în direcția creșterii gradului de educație financiară, în rândul investitorilor mici, mai puțin sofisticați, astfel încât aceștia să poată accesa instrumentele de finanțare oferite de piața de capital românească și aici mă refer la Programul Fidelis, lansat în 2015, care s-a bucurat de un real succes prin cele două emisiuni, prin care au fost lansate titluri de stat destinate persoanelor fizice prin mecanismul Bursei de Valori și pe care intenționam să-l reluam în viitor”, a mai precizat ministrul Eugen Teodorovici.
Ministerul Finanțelor Publice este promotorul OUG nr.90/2014 pentru modificarea și completarea Legii nr.297/2004 privind piața de capital, prin care au fost eliminate barierele în calea pieței de capital și s-au creat premisele necesare pentru asigurarea recalificării pieței de capital românești de la categoria de piață de frontieră la statutul de piață emergentă.
Tot la nivel legislativ, adoptarea Legii nr.126/2018 privind piețele de instrumente financiare, promovată de MFP, a avut un impact semnificativ asupra pieței de capital și economiei românești prin schimbarea arhitecturii pieței și a modului de desfășurare a tranzacțiilor, fiind vizate creșterea competiției, a transparenței, stabilitatea financiară și funcționarea ordonată a piețelor.
În plus, recent, Ministerul Finanțelor Publice împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară au demarat strategia națională pentru piața de capital și a infrastructurii acesteia. Acest proiect se încadrează în programul SRSP de finanțare de către Comisia Europeană, iar asistența tehnică va fi acordată de către Banca Mondială.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.