Ești student și nu te poți angaja cu program fix, dar ai nevoie de bani? Mici ponturi pentru a valorifica timpul liber, de la un consultant în finanțe personale

16 ianuarie 2023  |  13:41  |  👁 121 Vizualizari


Perioada anilor de studii este dificilă din punct de vedere financiar, mai ales într-un context de inflație precum cel actual. Alternativa, un job în timpul facultății, presupune sacrificii și eforturi majore pentru a ține pasul cu un program de muncă și cu programul de studii.

O posibilitate pentru a valorifica ferestrele de timp liber din timpul anilor de studii o reprezintă ofertele de cursuri sau aplicații, în special acelea cu reduceri pentru studenți. Ioana Mărgineanu, consultant în finanțe personale, blogger „Bugetdefamilie” și educator financiar a prezentat la dezbaterea „Cum ne organizăm bugetul, la început de an” ,

În primul rând, a subliniat aceasta, cel mai important atu al unui student față de persoane care sunt angajate este timpul. Aceștia pot căuta cursuri gratuite online sau pot beneficia de unele oferte sau abonamente care sunt mult mai ieftine sau chiar gratuite pentru studenți, spune Ioana Mărgineanu.

De asemenea, mai adaugă aceasta, studenții pot căuta să construiască relații de mentorat sau chiar parteneriat cu oameni de afaceri sau persoane care îi pot sprijini sau ajuta să evolueze mai târziu, pe plan profesional.

„Nu strică să contactezi din poziția de student acea persoană și să-i ceri ajutorul sau sfatul și poate să fie stabilit un barter”. Ioana Mărgineanu relatează că primește, pe canalele sale de social media – „Bugetdefamilie” multe mesaje de la studenți care întreabă diverse detalii practice. „Dacă acești studenți sunt activi în comunitatea mea și îi văd, îmi apar numele lor la postări, atunci îmi aloc timp să îi ajut, să le răspund la întrebări, să le dau sfaturile”.

Tot din experiența personală, Ioana Mărgineanu spune că în timpul facultății poți căuta să înveți și poți dobândi o serie de skill-uri care nu se deprind la școală, pur și simplu învâțând singur.

„Eu țin minte că eram foarte pierdută în spațiu, neștiind ce să învăț și atunci mă uitam pe anunțurile de angajare, la lucrurile pe care urma să le fac și încercam să învăț acele programe sau să dobândesc acele skill-uri, cât mai ieftin posibil, învățând singură”.

Ioana Mărgineanu a prezentat la aceeași dezbatere și câteva „ponturi” pentru ocupații pe termen foarte scurt pe care le pot avea studenții pentru a câștiga niște bani de buzunar, precum postări pe social media, baby sitting cu câteva ore pe zi sau meditații.

Pe de altă parte, președinta Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești (ANOSR) care a participat la discuția online a subliniat că organizațiile de studenți nu recomandă angajarea pe timpul studiilor, în schimb, recomandă soluția stagiilor de practică plătite, pentru a câștiga experiență practică de muncă.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.