Elevii revin la ore luni, în plină alertă epidemiologică. Recomandările autorităților pentru a limita răspândirea gripei

9 ianuarie 2023  |  06:25  |  👁 138 Vizualizari


Peste trei milioane de copii se reîntorc, de mâine, în grădiniţe, şcoli şi licee, în condiţiile în care în România este alertă epidemiologică.

Va fi aproape imposibil ca triajul recomandat de autorităţile sanitare să fie făcut zilnic, pentru că nu avem atât de mulţi medici şi asistenţi. Aşadar, părinţii sunt sfătuiţi să nu-şi trimită fetele şi băieţii în colectivitate dacă au semne de boală. Mai ales că nu am atins încă vârful sezonului de gripă.

Este însă aproape imposibil să verifici zilnic toţi copiii spun reprezentanții unității de învățământ.

La rândul lor, autoritățile vin cu o serie de recomandări pentru a limita răspândirea cazurilor de gripă și viroze.

Directorii şcolilor trebuie să se asigure că există materialele necesare pentru dezinfectarea periodică a mâinilor și a suprafețelor, că sunt aerisite încăperile dar şi că se respectă eticheta tusei și a strănutului. Acolo unde nu sunt medici sau asistenţi, cadrele didactice pot face triajul copiilor, transmite ministrul Educației.

Chiar şi aşa medicii se așteaptă ca numărul îmbolnăvirilor să crească în săptămânile următoare.

Conform raportărilor, am trecut de trei săptămâni consecutive în care au fost depășite ratele istorice de îmbolnăvire. Diferențele sunt clare: au fost șapte zile în care s-au înregistrat 4.961 de cazuri de gripă clinică, comparativ cu 2.685 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă. Cu toate acestea, vârful sezonului gripal este așteptat abia după jumătatea acestei luni.

Conform recomandărilor, se va face triaj zilnic la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb. Acolo unde nu există personal medical suficient, triajul se va face de către cadrele didactice-cu mențiunea că este vorba, în acest caz, de un triaj observațional, ceea ce presupune observarea/identificarea eventualelor simptome ale virusului gripal. În cazul în care acestea există, părinții/reprezentanții legali vor fi informați cu privire la necesitatea consultării medicului de familie pentru stabilirea indicațiilor terapeutice.

În ceea ce privește măsurile specifice de la nivelul unităților de învățământ, vor fi luate acele măsuri recomandate de către Ministerul Educației și de către Ministerul Sănătății. Toate materialele informative și recomandările au fost transmise conducerilor unitatilor de învățământ, spre a fi diseminate cadrelor didactice, elevilor și părinților.

În cursul zilei de vineri, a avut loc o ședință între conducerea ISMB și inspectorii de management instituțional de la nivelul fiecărui sector din Municipiul București, al cărei principal scop a fost identificarea nevoilor, în ceea ce privește materialele dezinfectante. Conform informațiilor primite în cursul aceleași zile din teritoriu, în unitățile de învătământ preuniversitar din Municipiul București este asigurat stocul de materiale dezinfectate pentru perioada următoare.

Părinții vor efectua triajului zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului in colectivitate, conform ghidului transmis de Ministerul Sănătății.

În ceea ce privește accesul părinților/reprezentanților legali în incinta unității de învățământ, acesta se face în conformitate cu prevederile legale și cu cele stabilite prin procedura de acces.

În contextul instituirii stării de alertă epidemiologică determinate de gripă, se impune respectarea, pe cât posibil, a recomandării de a se limita accesul, în unitățile de învățământ, al persoanelor care nu sunt direct implicate in desfășurarea actului educațional.

 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.