Elevii au deja probleme de vedere și chiar la coloana vertebrală din cauza cursurilor online

16 noiembrie 2020  |  08:01  |  👁 554 Vizualizari


Copiii sunt tot mai conectați la gadgeturi după ce atât grădinița cât și școala s-au mutat în mediul virtual. Iar timpul petrecut în fața ecranelor pare să fie fără limită. Medicii atrag atenția că din ce în ce mai mulți copii au deja probleme de vedere și chiar la coloana vertebrală.

 

Chiar dacă au scăpat de căratul ghiozdanelor grele și participă la cursuri de acasă cu ajutorul internetului, mulți dintre copii resimt deja efectele expunerii îndelungate la monitoarele calculatoarelor sau telefoanelor mobile.

Lumina artificială le afectează ochii, spun medicii, confirmând astfel temerile părinților.

Dr. Irina Lutic, medic primar oftalmolog: Expunerea excesivă la orice dispozitiv cu lumina artificială poate determina la persoanele predispuse o creștere mai accentuată a miopiei.

Netratată, miopia poate duce la cataractă ori glaucom. Medicii recomandă să controlăm periodic sănătatea ochilor, în special în cazul școlarilor mici.

Pentru ochi sănătoși, copiii ar trebui să petreacă cel puțin două ore în lumina naturală, spun medicii. Pauzele de la studiu sunt și ele recomandate. Indicat ar fi ca la fiecare 20 de minute cei mici să nu mai privească preț de 20 de secunde ecranul calculatorului sau al tabletei, ci să se uite spre alte obiecte din încăpere sau chiar pe fereastră.

Și dezvoltarea fizică a copilului poate fi afectată de statul prelungit în fața calculatorului, într-o poziție incorectă.

Dana Ștefana Popescu, secretar Societatea Națională de Medicină de Familie: Orice poziție vicioasă, în fața calculatorului va duce, în primă instanță, la apariția de contracturi musculare în diferite zone ale corpului care vor determina dureri de spate, dureri de bazin. Trebuie hotărât să se folosească poziția la birou cu calculatorul pe un scaun bun, care să permită o postură dreaptă, cu spatele lipit de spătar.

Andreea Orheanu, psiholog: Ar fi potrivit dacă și profesorii ar fi un pic indulgenți în această perioadă, încât să nu îi ținem blocați tot timpul la birou, la calculator, la scris, să mai aibă timp să se recreeze.

Aproape 3 milioane de elevi învață online, deocamdată, până pe 8 decembrie.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.