Organizarea de manifestări cu ocazia sărbătorilor religioase va fi permisă numai cu participarea oamenilor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea respectivă, a anunțat ieri Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
Gradul de infectare în municipiul Iași a atins 1,58 și încă de ieri, comitetul județean pentru situații de urgență a adoptat o serie de măsuri, care intră în vigoare astăzi: se închid restaurantele, cafenelele dar și insituțiile de cultură unde nu vor mai putea fi organizate spectacole și concerte.
Dacă autoritățile locale nu au suspendat pelerinajul la racla Sfintei Parascheva, iată că în urma hotărârii comitetului național pentru situații de urgență, este oprită venirea pelerinilor din alte localități la Iași.
Riscul epidemiologic este foarte mare, a explicat secretarul de stat Raed Arafat, nu doar prin participarea în sine la eveniment. Călătoria până la Iași în autocare și trenuri, în special crește riscul contaminării.
Reprezentanțîi Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au declarat că Sfânta Liturghie de pe 14 ocombrie, când credincioșii ortodocși o sărbătoresc pe Sf Parascheva va avea loc, dar fi organizată doar pentru ieșeni și că ii încurajează pe cei care nu pot ajunge la Iași și la raclă cuvioase să se roage pentru alinare.
În jur de 100.000 de persoane din toată țară participau de regulă la sărbătoarea religioasă de la Iași.
„Înțelegem, desigur, că noile măsuri ale autorităților sunt justificate exclusiv de creșterea alarmantă a numărului de pacienți cu COVID, de necesara prevenire și diminuare a îmbolnăvirilor ce pot conduce sau au condus deja la excedarea secțiilor ATI din spitale.
Din perspectiva prezervării unor libertăți intangibile, precum fundamentala libertate religioasă, considerăm că măsurile sprijinite pe rațiuni medicale cu impact public trebuie luate cu maxim discernământ și atentă bunăvoință, astfel încât ele să nu conducă la afectarea acestor libertăți, la contrarierea și tulburarea oamenilor credincioși care compun majoritatea copleșitoare a societății românești.
Măsurile ce se impun ca strict necesare trebuie justificate în mod onest de rațiuni sanitare foarte limpezi, precum și de probe indubitabile legate de respectarea sau nerespectarea regulilor în anumite locuri sau instituții. Bisericile sunt prin natura lor spații ale decenței, curățeniei și ordinii, nu ale dezordinii. Desigur, regulile stricte referitoare la igienă, la purtarea măștii în anumite momente și la păstrarea distanței de 1,5 m între persoane se impun inclusiv în spațiile liturgice și trebuie riguros respectate. Ceea ce în toată perioada de până acum s-a făcut în mod exemplar în cadrul tuturor cultelor religioase din România.
Biserica Ortodoxă Română a fost și rămâne implicată într-un mod fără precedent și fără termen de comparație inclusiv în plan caritabil, prin ajutorul consistent oferit persoanelor vulnerabilizate de pandemie, dar și multor spitale din România”, arată comunicatul Patriarhiei.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.