Doar 14% din populaţia lumii are acces la îngrijiri paliative de calitate (studiu)

17 decembrie 2019  |  11:42  |  👁 21 Vizualizari


Cercetătorii au descoperit că peste jumătate din populaţia lumii are acces foarte redus sau inexistent la îngrijiri paliative. Vizate sunt în special ţările cu venituri reduse şi medii.

Studiul, condus de Universitatea din Glasgow, Scoţia, evidenţiază faptul că serviciile de îngrijiri paliative rămân în urma nevoii din ce în ce mai mari de îngrijiri specializate ce pot ameliora suferinţa la sfârşitul vieţii.

Suferinţele asociate problemelor grave de sănătate ce pot fi ameliorate prin îngrijiri paliative vor creşte cu 87% până în 2060. Ca urmare, cercetătorii fac apel la o revizuire majoră a politicilor globale de promovare a serviciilor de îngrijiri paliative.

În urma studiului s-a constatat că doar 30 din 198 de ţări analizate pun la dispoziţie îngrijiri paliative de nivel înalt. Acestea  acoperă doar 14% din populaţia la nivel global.

”Aceasta este cea mai robustă analiză efectuată până în prezent asupra nivelului de dezvoltare a îngrijirii paliative în aproape toate ţările lumii”, a declarat profesor David Clark.

”Clasificăm fiecare ţară în unul dintre cele şase niveluri de dezvoltare. Demonstrăm câte ţări se află în prezent la fiecare dintre aceste niveluri. Apoi le localizăm pe hartă în raport cu proporţiile populaţiei la nivel mondial din fiecare categorie. La final reiese că jumătate din populaţia globală are acces redus la îngrijiri paliative specializate”, a adăugat Clark.

Cercetarea a concluzionat că îngrijirile paliative de nivel înalt sunt concentrate în ţările europene.

Sursa: agerpres.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.