Deputatul USR care nu știe cum merge plata cu cardul, dar are idei de cum s-o facă mai bună

16 martie 2020  |  12:24  |  👁 1194 Vizualizari


Pe fondul pandemiei și a recomandărilor de-a evita contactul cu alți oameni apar tot felul de idei. Una dintre ele vine de la un deputat USR. El le cere băncilor să ridice limita de 100 de lei la plata cu cardul.

Adrian Prisnel, deputat USR, le-a cerut băncilor să analizeze posibilitatea ca pentru plățile contactless să fie ridicat pragul de la 100 de lei la 500 de lei, fără să fie nevoie de PIN. Ideea e în esență bună. Dacă nu e nevoie de PIN, nu ai de ce să atingi un POS pe care l-au atins și alți oameni. Deputatul USR a făcut o solicitare către Asociația Română a Băncilor.

„În opinia mea riscul de contagiune datorat folosirii terminalelor POS este în acest moment un cost social mult mai mare decât cel de fraudă a tranzacțiilor, mai ales că ne putem proteja destul de ușor asupra acestui risc cu coperți anti NFC/RFID”, a declarat Prisnel.

În argumentarea ideii lui menționează că, în decembrie 2019, au fost realizate 215 milioane de tranzacții cu cardul, cu o medie de 120 de lei.

„Intuitiv tranzacțiile cu numerar sunt mai riscante din punctul de vedere al contagiunii: nu știi la cine a fost bancnota pe care o ai în buzunar, în ce teanc de bani a fost plasată de comerciant, ce alte bancnote s-au atins de ea acolo până a ajuns la tine. Nu am văzut un studiu științific care să măsoare acest risc, nu cred că a fost timp pentru asta, dar personal o să încerc să evit pe cât pot tranzacțiile cu numerar. Cardul rămâne în posesia ta tot timpul și e greu de contaminat. Avem însă și aici cu toții un loc unde ne intersectăm: contactul fizic cu POS ul, atunci când suntem nevoiți să introducem codul PIN pentru autorizarea tranzacției.”
Adrian Prisnel, deputat USR

Ideea, în esență, nu e rea. Doar că deputatului USR îi lipsesc niște informații de bază, ceea ce lasă de înțeles că-i o abordare heirupistă.

Ce nu a înțeles Adrian Prisnel de la USR despre plata contactless

Limita de 100 lei e fixată de bancă și servește, pe de o parte, ca măsură de siguranță, pe de alta e doar o medie calculată pe baza tranzacțiilor. După cum vezi, și deputatul USR menționează media de 120 lei. Cele mai multe plăți sunt însă sub 100 lei. Totodată, nu e o limită bătută în cuie. Clienții fiecărei bănci o pot modifica după cum doresc.

Din 2019, România se supune directivei europene PSD2. Astfel, a fost limitat numărul de plăți contactless pe care le poți face până bagi codul PIN. ING Bank, de exemplu, îți permite să plătești de cinci ori, sub 100 de lei, înainte de PIN. La fel, e vorba de siguranța banilor clienților.

Ce poți face în situația asta, ca să nu ai nevoie de PIN? Cea mai simplă abordare ar fi să plătești cu telefonul. Presupunând că nu vrei să suni la bancă și să modifici limita.

Dacă ai iPhone, poți folosi Apple Pay. Mai trebuie doar ca banca ta să fie pe listă (o poți consulta aici). În România sunt cele mari, dar și Sodexo, Edenred sau Orange Money. Ideea e simplă: autentificarea se face prin Face ID sau Touch ID pe telefonul tău și nu există limită pentru că deja ai autorizat plata respectivă.

Dacă n-ai iPhone, va trebuie să te bazezi pe soluția de plată pusă la dispoziție de banca ta pe Android. ING, Banca Transilvania sau Raiffeisen oferă deja așa ceva. Chiar și BCR e pe listă. Oricum, în funcție de bancă te interesezi. Asemenea, autorizezi plata pe telefon și limita de 100 lei dispare. Asta pentru că e valabilă doar pe cardul fizic cu care plătești contactless.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.