Cutremur devastator în Turcia: cel puțin 76 morți și sute de răniți. Seismul, resimțit și în Siria, unde sunt alte zeci de victime

6 februarie 2023  |  06:26  |  👁 168 Vizualizari


Seismul de 7,8 grade pe scara Richter s-a produs luni dimineață, la adâncimea de 17,9 de kilometri, în partea de sud a Turciei, în provincia Gaziantep. Bilanțul victimelor este de cel puțin 76 de decese și peste 500 de răniți. Cutremurul a fost resimțit puternic și în Siria, unde au fost anunțate 50 de decese, potrivit CNN și BBC.

Agenția de gestionare a dezastrelor din Turcia (AFAD) a anunțat un nou bilanț al victimelor. 76 de oameni au fost uciși și 440 au fost răniți în urma cutremurului masiv care a afectat mai multe provincii din sudul țării. „76 dintre cetățenii noștri și-au pierdut viața în Adana, Adiyaman, Malatya, Kahramanmaras, Gaziantep, iar 440 de cetățeni au fost răniți în Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay și Kilis”, a transmis AFAD.
Există temeri că numărul morților va crește în următoarele ore, iar echipe de salvare turce au fost desfășurate pentru a căuta supraviețuitori.

Cel puțin 50 de persoane au murit și statul vecin, Siria.

Cutremurul a avut loc la ora locală 04.17 (03.17 în România) și a fost resimţit puternic şi în provinciile Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya şi Adana.

Ministrul turc de interne, Suleymon Soylu, a declarat că cel puțin 10 orașe au fost afectate: Gaziantep, Kahramanmaras, Hatay, Osmaniye, Adiyaman, Malatya, Sanliurfa, Adana, Diyarbakir și Kilis. A fost activat „cel mai înalt nivel de alarmă”, spun oficialii. Autoritățile turce au confirmat, până la această oră, cel puțin 53 decese. În urma seismului, numeroase clădiri s-au prăbușit, potrivit imaginilor difuzate de agențiile de presă și postate pe rețelele sociale.

Guvernatorul provinciei Şanliurfa, Salih Ayhan, a anunţat că în provincia sa s-au înregistrat 15 morţi şi 30 de răniţi. În Malatya, situaţia este mai gravă: guvernatorul Hulusi Şahin a anunţat că au murit 23 de persoane şi că alte 420 de persoane au fost rănite. De asemenea, s-au prăbuşit 140 de clădiri.

În provincia Osmaniye sunt cel puţin cinci morţi, a declarat guvernatorul, potrivit agenţiei de stat Anadolu. Guvernatorul Erdinc Yilmaz a mai spus că 34 de clădiri au fost distruse în provincia sa.
După seism, președintele Recep Tayyip Erdogan a postat pe Twitter un mesaj: „Le transmit cele mai bune urări tuturor cetățenilor noștri care au fost afectați de cutremurul care a avut loc la Kahramanmaraș și s-a simțit în multe părți ale țării noastre. Toate unitățile noastre relevante sunt în alertă sub coordonarea AFAD”.

Seismul resimțit puternic și alte țări De asemenea, cutremurul a fost resimțit și în Siria, Liban, Israel și Cipru. Cel puțin 42 de persoane au murit și alte 400 au fost rănite în Siria, a informat agenția de știri de stat din Siria SANA, citând un oficial al Ministerului Sănătății. Decesele au fost raportate în regiunile Alep, Hama și Latakia, a spus SANA.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.