Cele mai multe legume și fructe aduse din import sunt modificate genetic. În America și în Occident, producătorii menționează acest lucru pe etichetă, dar în România producătorii și vânzătorii nu sunt toți obligați. Dar iată câteva indicii să recunoști legumele modificate genetic.
Pe rafturile din supermarket, dar și la tarabele din piețele tradiționale, găsim azi fructe și legume modificate genetic. China, SUA, Canada sunt mari producătoare de alimente modificate genetic, deși impactul lor asupra sănătății nu a fost pe deplin înțeles și studiat și rămâne un subiect controversat. Pe de altă parte, Franța sau Germania se declară împotriva acestor culturi și nu le încurajează.
Ce înseamnă modificat genetic?
Fructele și legumele modificate genetic poartă gene de la alte plante și sunt mai rezistente la pesticide, la secetă sau la atacul insectelor. Unele gene importate de la alte plante le ajută să crească mai repede sau să se coacă mai ușor. Pentru producători au o mulțime de avantaje. Pentru consum, nu s-a stabilit încă dacă au consecințe grave. Dar este bine să știi ce mănânci și cum să le deosebești de legumele și fructele organice.
În multe alte state, producătorii sunt obligați să pună etichete speciale pe alimentele modificate genetic. În România, nu există această obligativitate, dar avem și alte criterii după care le putem deosebi.
Ce trebuie să citești pe etichetă
Unele fructe sau legume din import, precum bananele, avocado, ardeii grași sau varza de Bruxelles au anumite etichete lipite chiar pe coajă. Alege etichetele pe care scrie ”100% organic” sau ”organic”. Dacă observi literele ”GMO”, acest lucru înseamnă organism modificat genetic (OMG). Unele etichete pot avea inscripția ”GMO 0,9%”, ceea ce înseamnă că ele conțin material genetic străin în proporție de 0,9% ceea ce este acceptat în unele state ale lumii.
Cum deosebești fructele și legumele modificate genetic
Legumele sau fructele care arată impecabil, au coaja netedă, lucioasă, fără nicio pată, au o formă ideală, ca din carte, ridică un semn de întrebare! Mai ales când știi că au călătorit mii de kilometri și au fost culese cu cel puțin 10 zile sau 14 zile înainte de a ajunge pe rafturi. Acestea pot fi alimente modificate genetic, deoarece noile gene le ajută să reziste zile întregi la transport sau la atacul insectelor. Spre exemplu, o genă din Bacillus thuringiensis este folosită pentru legume să respingă insectele. Această genă ajută legumele să producă o toxină care otrăvește fluturii sau furnicile. Nu se știe însă ce impact are asupra organismului uman, deoarece este nevoie de studii de lungă durată, pe eșantioane largi de populație și pe o perioadă lungă de timp pentru a descoperi efectele reale.
De asemenea, noile gene ajută legumele și fructele să se coacă în lădițe după ce au fost culese crude cu câteva zile în avans. Și acesta este un artificiu de care producătorii se folosesc să trimită la export legume care arată impecabil, însă de cele mai multe ori nu au gustul pe care îl știm noi. Pe de altă parte, legumele și fructele organice nu sunt identice. Dacă tu cumperi un kilogram de banane sau de portocale care arată toate la fel, ca după tipar, este un indiciu clar că sunt modificate genetic.
Ține minte!
Un procent de 78% din culturile de soia din lume sunt modificate genetic. De asemenea, 33% din porumbul pentru consum uman este și el modificat genetic, precum și cea mai mare parte a producției de grâu. Iar acestea sunt folosite pentru toate tipurile de făină
, pentru produsele de patiserie și brutărie, pentru lactatele din soia sau pentru sosurile și maionezele din comerț.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.