Cum să alegi paharul potrivit pentru fiecare cocktail

13 iulie 2020  |  17:30  |  👁 1156 Vizualizari


Unora nu le pasă cum arată modul de prezentare al băuturilor pe care le consumă. Cu alte cuvinte, nu țin cont de paharele pe care le folosesc și torn la-ntâmplare vin în pahar de apă, bere în pahar de vin sau whisky în halba de bere, pe principiul „ce contează, tot acolo se duc?!”.

Nu-i chiar așa. Când vine vorba de a aprecia o băutură și a scoate tot ce e mai bun din ea pentru a putea fi savurată la maxim, aceasta trebuie să stea în paharul potrivit. Mai departe, când vorbim despre cocktailuri, cu atât mai mult acestea trebuie să se regăsească în paharele potrivite, fiindcă un cocktail nu e doar un lichid pe care-l torni pe gât, ci reprezintă, în egală măsură, un stil de viață și un moment ce trebuie respectat și trăit la cote maxime. Însă, dincolo de estetică, un lucru e cert: cocktailurile sunt servite în pahare specifice din mai multe motive – gust, aromă și temperatură.

De pildă, mărimea gurii paharului poate ajuta la eliberarea de arome, poate potența gustul și, în același timp, poate încălzi mai repede sau, dimpotrivă, poate menține mai rece băutura. Pentru a-ți face o idee despre paharele în care trebuie servite anumite tipuri de cocktailuri, citește mini-ghidul ce urmează:

 

Paharul long drink / highball

Cum arată: Un pahar long drink (sau highball, cum i se mai spune) este un pahar înalt, care are fețele marcate (sau nu) de unghiuri fine. E mai îngust la bază și se deschide ușor către partea superioară.

Când să-l folosești: Acest tip de pahar e ideal pentru cocktailurile „lungi”, care conțin o parte de băutură nealcoolică al cărui rol e de a mări volumul licorii. Paharul long drink se poate schimba uneori cu paharul Collins, care e drept, ceva mai scurt și ușor mai mare în circumferință.

Potrivit pentru: gin tonic, Bloody Mary, Screwdriver

 

Paharul lowball (sau paharul de whisky)

Cum arată: Un pahar lowball mai este cunoscut și drept paharul Old Fashioned. Este scurt, are o bază solidă și groasă și o capacitate de 180-240 ml. Circumferința paharului este aceeași, de jos până sus. Paharele de whisky sunt pahare tipice lowball.

Când să-l folosești: Baza solidă îl face perfect pentru ingrediente care trebuie tasate, precum plantele aromatice sau fructele. Mărimea redusă e pretabilă și pentru servirea băuturilor simple, fără gheață.

Potrivit pentru: Old Fashioned, White Russian, Negroni

 

Paharul Martini

Cum arată: I se mai spune pahar de cocktail și este, probabil, cel mai clasic pahar din această listă. Are o formă conică, este foarte îngust la bază și are o deschidere foarte largă. Are un picior lung, care se sprijină pe o bază sigură ce te îndeamnă să-l ții de ea, pentru a nu încălzi băutura cu degetele aplicate direct pe pahar.

Când să-l folosești: Datorită deschizăturii largi, acest tip de pahar e pretabil pentru băuturi care au arome plăcute, ce potențează gustul general al cocktailului.

Potrivit pentru: martiniuri, Cosmopolitan, Brandy Alexander

 

Paharul Hurricane

Cum arată: Este un pahar cu „formă”, cu siluetă, de regulă mai greu în partea inferioară, care se curbează în partea mediană pentru a se deschide apoi din nou la gură.

Când să-l folosești: De obicei, un pahar de tip Hurricane se utilizează pentru cocktailuri bogate, colorate și intens decorate și ornate, cu fructe și alte elemente.

Potrivit pentru: Pina Colada, Hurricane, Lava Flow

 

Paharul de Margarita

Cum arată: Paharul de Margarita are un design unic. O bază grea și îngustă, care se lărgește brusc spre exterior, pentru a putea ține băutura ca într-o mică piscină rotundă.

Când să-l folosești: Când vrei să pregătești un pahar de Margarita cu gheață, acest pahar e perfect pentru a păstra băutura la temperatura dorită. Aplică sare sau zahăr pe buzele paharului pentru a face cocktailul mai savuros.

Potrivit pentru: Margarita de orice fel, Strawberry Daiquiri

 

Paharul Rocks

Cum arată: scurt și bondoc, ca un pahar de whisky, paharul Rocks e ușor diferit prin faptul că se deschide spre gură, având o formă conică. Baza este groasă.

Când să-l folosești: E un pahar pretabil pentru orice băutură servită „on the rocks”, adică cu gheață – brandy-uri, lichioruri. Paharul folosește baza groasă pentru a regla temperatura conținutului. În acest tip de pahar se pot prepara și băuturi cu ingrediente care trebuie tasate.

Potrivit pentru: lichioruri calde, White Russian, Black Russian, Old Fashioned

 

Paharul Collins

Cum arată: Este, probabil, cel mai comun tip de pahar întâlnit într-un bar. Paharul Collins e drept și înalt, având aceeași circumferință de la bază la gură. Băuturile servite într-un Collins sunt însoțite, de regulă, de un pai.

Când să-l folosești: Similar cu paharul long drink, Collins e bun pentru băuturile ce conțin o cantitate mare de lichid nealcoolic.

Potrivit pentru: Tom Collins, Long Island, Cape Codder

 

Fluta de șampanie

Cum arată: Îngust la bază, se deschide ușor către gură, dar rămâne îngust de jos până sus. Te încurajează să-l ții de piciorul lung, pentru a nu afecta temperatura băuturii cu degetele.

Când să-l folosești: Paharele de șampanie sunt înguste pentru a ajuta la păstrarea un timp îndelungat a bulelor. Ceea ce înseamnă că sunt pretabile pentru băuturi acidulate, servite reci.

Potrivit pentru: șampanie, vinuri spumante, Mimosa

 

Paharul Sour

Cum arată: Paharul Sour e o versiune mai scurtă a unui pahar tipic de vin. Sticla e curbată iar baza are un picior scurt.

Când să-l folosești: După cum îi spune și numele (sour = acru), acest pahar e utilizat pentru băuturile acre, care încorporează lămâie sau limetă, ca mix de bază. E un pahar de sorginte americană, care se ține de tijă, pentru a nu încălzi băutura.

Potrivit pentru: Whiskey Sour, Pisco Sour, Sidecar

 

Paharul de Irish Coffee

Cum arată: Cocktailurile calde se servesc, de obicei, într-un fel de ceașcă, făcută din sticlă groasă și rezistentă la temperaturi înalte. Ceașca are o bază groasă și o toartă.

Când să-l folosești: Unele cocktailuri trebuie servite fierbinți – în acest caz, paharul de Irish Coffee este perfect.

Potrivit pentru: Irish Coffee, vin fiert, Hot Toddy

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.