Cum păstrăm echilibrul alimentar în perioada Sărbătorilor

27 decembrie 2019  |  10:15  |  👁 398 Vizualizari


E aproape imposibil că mesele de sărbători să nu fie bogate. Dincolo de orice altă recomandare… atenție la excese!

Pe de altă parte, există mijloace de a aduce echilibrul și la îndemână. O cafea cu zahar, care stimulează sucurile biliare. Apă. Și, bineînțeles… pauză alimentară.

Bila sau fierea este un lichid produs de ficat și stocat în vezicula biliară. Odată ce mâncați, acest lichid descompune grăsimea. În același timp, lichidul biliar extrage vitaminele solubile în grăsime, adică vitaminele A, D, E și KA.

După mese prea grase, bila va fi depășită. Primul simptom? Greață. De aceea, lângă alimentele grele puneți alimente amare – andive, capere ori murături în sare. Și nu uitați de cafeaua fără zahăr.

Dr Irina Ignatescu, medic specialist radiologie: „Cafeaua are același efect asupra colecistului ca mâncarea, îl descarcă. Este colecisto kinetic, activitatea colcistului este foarte intensă după o cafea”.

Când pregătiți mesele de sărbători, asigurați-va că preparați și delicata ciorbă de legume. Fără să prăjiți legumele înainte. Fără să adăugați ulei în ciorbă. Și, după un exces alimentar, îndreptăți-va atenția asupra ei la următoare masă.

Dr Mihaela Bilic, medic în nutriție: „Într-o ciorbă avem jumătate apă, jumate din caloriile unui fel, prin simplul fapt că e diluată cu apă, iar paradoxul ciorbei, pe care nutriționiștii nu știu să îl explice, este că stă de două ori mai mult în stomac decît felul doi. Ciorba te ține de două ori satul pentru jumătate din numărul de calorii”.

Indiferent de ceea ce puneți pe masă, să fie și apă. Din plin. Ajută digestia și reduce eventualele procese inflamatorii.

Dr Mihaela Bilic, medic în nutriție: „De ce e apă vitală pentru organism pentru că schimburile de nutrieni, chiar și de toxine, dintre celule se fac prin intermediul apei”.

Apa și pauza alimentară sunt cele mai bune instrumente, după excesele alimentare care vor veni în săptămânile următoare.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.