Creditul ipotecar merge bine, chiar dacă programul prima casa a fost infranat. Guvernul rămâne în continuare foarte expus la piața imobiliară

17 ianuarie 2020  |  12:34  |  👁 31 Vizualizari


Creditul nou Prima Casă a scăzut cu peste o treime, pe fondul reducerii plafonului anual de garanții, însă împrumuturile ipotecare sunt in creștere a soldului cu o zecime, deși volumul de împrumuturi noi a scăzut cu 4% per total.  Guvernul rămâne în continuare foarte expus la piața imobiliară, mai bine de 4 din 10 credite acordate fiind garantate de contribuabili.

Plafonul de garanții pentru 2019 a scăzut la 2 miliarde de lei, de la 2,5 miliarde de lei în anul anterior. În acest context, producția de credite noi Prima Casă a scăzut cu 34% în septembrie 2019 față de anul anterior, la 2,89 miliarde de lei. Evoluția a fost compensată parțial de creșterea împrumuturilor noi standard cu 12%, la 8,9 miliarde de lei.

Numărul de credite ipotecare noi a scăzut cu 10%, însă suma mediană acordată de bănci a crescut cu 4%. Cu alte cuvinte, mai puține persoane au luat credite, însă împrumuturile sunt mai mari ca valoare. Evoluția vine în contextul în care BNR a limitat gradul de îndatorare începând cu ianuarie 2019, ceea ce a dus la o scădere abruptă a mediei ponderii ratelor în total venituri, dar au crescut și prețurile proprietăților imobiliare rezidențiale. Totodată, ponderea creditului nou acordat prin Prima Casă ca pondere în total credite ipotecare a scăzut cu 8 puncte procentuale, la 28%. Până în primul trimestru din 2016, Prima Casă reprezenta peste 60% din creditele noi ipotecare.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.