Codul rutier, modificat: ce trebuie să știe toți șoferii despre schimbări

11 martie 2020  |  07:25  |  👁 412 Vizualizari


Codul rutier e modificat iar. De data asta sunt eliminate câteva prevederi implementate în 2019. Modificările făcute în august, și active din octombrie, au fost acum regândite. În bine și în rău.

Când a fost interzisă prima dată folosirea telefonului la volan, a fost recomandat un dispozitiv de tip handsfree. În august, codul rutier a fost modificat să fie interzisă chiar și atingerea telefonului. Modificările au fost active din octombrie 2019.

Modificările de acum la codul rutier au fost aduse în Parlament și adoptate în Camera Deputaților.

Înainte de acest moment, senatorii au propus, în 2019, ca sancțiunile să nu se aplice doar pentru simpla ținere în mână a telefonului, urmând să fie amendată folosirea în trafic a unui dispozitiv neechipat cu hands free. Argumentul a fost că doar ținerea în mână a telefonului nu poate constitui motiv de sancțiune contravențională.

Odată cu modificările aduse acum în codul rutier, prevederea sună așa: „Conducătorilor de vehicule le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceştia se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere»”. Practic, se revine la vechea regulă.

Mai trebuie să știi că interdicția de-a ține telefonul în mână, în timpul mersului, se aplica și bicicliștilor. Astfel, odată cu acest proiect, și aceștia ar avea voie să folosească telefonul atât timp cât îl au conectat la căști.

Altă modificare din codul rutier, așa cum a trecut prin Parlament
O altă mențiune din codul rutier presupune și ca autobuzele să poată circula pe liniile tramvaielor. Argumentul e că o simulare din octombrie 2017 a arătat că, dacă s-ar face asta, autobuzele ar parcurge mai repede traseul.

„Modificările legislative propuse, de implementare a culoarelor dedicate autobuzelor destinate transportului public pe calea de rulare a tramvaiului, au caracter permisiv și vor fi aplicate pe arterele de circulație care corespund din punct de vedere al infrastructurii, cu avizul administratorului drumului public și al poliției rutiere”, susțin deputații din comisiile de specialitate.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.