Cod galben de caniculă în Prahova. Ploi torențiale, vijelii și grindină în zona de munte

30 iunie 2022  |  10:39  |  👁 137 Vizualizari


Vremea caniculară continuă să-și facă simțită prezența, în mai multe județe din României, unde există atenționări de cod roșu și cod portocaliu, iar temperaturile maxime vor fi apropiate de recordurile absolute ale perioadei. O atenționare de cod galben de caniculă este valabilă și în Prahova, însă în zona de munte vor reveni ploile torențiale, vijeliile și căderile de grindină.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, noi atenționări de caniculă. Prahova este vizată, joi, 30 iunie, și vineri, 1 iulie, de o atenționare de cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat.

Cod galben de caniculă în Prahova

În Prahova joi, 30 iunie, și vineri, 1 iulie, va fi valabil un cod galben de caniculă, dar și de disconfort termic ridicat.

În intervalul menționat valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade”, a precizat ANM.

Cod galben de ploi torențiale în zona de munte din Prahova

În zona de munte din Prahova va fi în vigoare, joi, în intervalul ora 14.00 – ora 21.00, un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În cea mai mare parte a Moldovei, în nordul Dobrogei, estul Munteniei, precum și local în zona Carpaților Meridionali și Orientali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (cu viteze de peste 55…70 km/h), descărcări electrice, averse torențiale și izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp”, a anunțat ANM.

Cod portocaliu de caniculă în mai multe județe

Valul de căldură va persista și se va înregistra și disconfort termic accentuat local Banat, Transilvania și Moldova, unde a intrat în vigoare un cod portocaliu de caniculă.

În zilele de joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), local în zonele joase din Banat, Transilvania și Moldova valul de căldură va fi persistent, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat”, a anunțat ANM.

Temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor înregistra pe arii restrânse și în restul Transilvaniei, dar temperaturile minime vor fi mai coborâte decât valorile extreme.

Cod roșu de caniculă în județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud

Temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat se vor înregistra, potrivit ANM, în județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud, unde, joi și vineri, va fi în vigoare un cod roșu de caniculă.

SURSAhttps://www.observatorulph.ro/administratie/2651943-cod-galben-de-canicula-in-prahova-ploi-torentiale-vijelii-si-grindina-in-zona-de-munte

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.