Ciolacu, după scăderea inflației: Ne vom concentra pe un plan de măsuri pentru a stopa creșterea prețurilor la alimentele de bază

15 februarie 2023  |  09:51  |  👁 100 Vizualizari


Liderul PSD susține, într-o postare pe Facebook, că plafonarea prețurilor la energie și gaze impus de PSD în Coaliție a fost soluția corectă, fapt confirmat de anunțul INS referitor la scăderea inflației în luna ianuarie.

„Plafonarea prețurilor la energie și gaze impusă de PSD cu mari eforturi în Coaliție a fost soluția corectă. O confirmă astăzi INS care anunță o scădere a inflației cu peste un punct procentual în ianuarie față de luna decembrie 2022”, susține acesta, într-o postare pe Facebook.

Marcel Ciolacu a precizat că PSD se va concentra în perioada următoare pe măsuri concrete pentru a stopa creșterea prețurilor la alimentele de bază, astfel încât inflația să ajungă la doar o cifră la finalul acestui an.

„Știu că nu este suficient. Și tocmai de aceea ne vom concentra în perioada următoare pe un plan de măsuri concrete pentru a stopa creșterea prețurilor la alimentele de bază. Vom veni cu scheme de sprijin pentru a crește producția agricola românească și vom impune mecanisme pentru a opri specula pe seama suferinței oamenilor. Doar așa putem să ajungem la sfârșitul anului la o inflație cu o singură cifră” , a precizat liderul PSD.

Declarație președintelui PSD vine în contextul în care Institutul Național de Statistică a anunțat astăzi că rata anuală a inflației a scăzut la 15,1% în luna ianuarie, de la 16,4% în luna decembrie 2022. De asemenea, datele arată că per total mărfurile alimentare s-au scumpit cu doar 22,47%, însă sunt unele produse ale căror prețuri au explodat.

Anual, prețul produselor nealimentare a crescut în medie cu 11,88%, cele mai mari scumpiri înregistrându-se la detergenți (aproape 12%) și produse de igienă și cosmetice (12,08%).

În ceea ce privește utilitățile, cele mai mari creșteri de preț înregistrate în perioada ianuarie 2022 – ianuarie 2023 au fost la gaze naturale (27,79%), apa, canal, salubritate (aproape 24%) și energia electrică (21,23%). În cazul gazelor și energiei electrice INS a luat în considerare, începând cu 01 ianuarie 2023, noile prețuri finale facturate plafonate conform prevederilor O.U.G. nr. 27/2022, cu modificările şi completările ulterioare.

 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.