China a lansat cu succes al doilea dintre cele trei module ale propriei stații spațiale: Wentian

25 iulie 2022  |  06:24  |  👁 226 Vizualizari


Wentian a fost lansat cu succes de China. Pentru transportarea modulului pe orbită a fost folosită cea mai puternică rachetă de care dispune China: Long March 5B. Noul segment al avanpostului spațial este și cel mai mare.

El va fi folosit pentru experimente și activități de laborator. Dar și pentru cazarea unui echipaj, în momentele de rotație. Proiectul a debutat in aprilie 2021, cu lansarea componentei în care vor locui astronauții. Agenția spațiala chineză și-a planificat să finalizeze programul la sfârșitul anului.

Postul public de televiziune CCTV a transmis în direct lansarea modulului-laborator Wentian, cu o greutate de 23 de tone, transportat de cea mai puternică rachetă a Chinei, Long March 5B, la ora 2:22 PM (06:22 GMT), de la centrul spaţial de lansare Wenchang, situat pe insula sudică Hainan.

Personalul agenţiei spaţiale a monitorizat desfăşurarea lansării din camera de control, a ovaţionat şi a aplaudat momentul când modulul Wentian s-a separat de rachetă după circa 10 minute de la lansare.

Lansarea a fost un ”succes complet”, a relatat CCTV la scurt timp.

China a demarat construcţia staţiei spaţiale în aprilie 2021, odată cu lansarea modulului Tianhe, care va găzdui spaţiile de locuit pentru astronauţii, în cadrul primei dintre cele 11 misiuni cu şi fără echipaj uman din cadrul proiectului.

Modulul-laborator Wentian, cu o lungime de 17,9 metri, va fi locul unde astronauţii îşi vor putea desfăşura experimentele ştiinţifice, alături de alt modul-laborator care nu a fost lansat încă – Mengtian.

Wentian dispune de o cabină etanşă, care urmează să fie principalul punct de ieşire-intrare pentru activităţile extravehiculare după ce staţia va fi finalizată.

Va servi totodată drept spaţiu temporar de cazare pentru astronauţi în timpul rotirii echipajului pe avanpostul orbital, proiectat pentru găzduirea pe termen lung a doar trei astronauţi.

Urmează Mengtian

Mengtian urmează să fie lansat în octombrie şi, asemenea modului Wentian, va fi ataşat la Tianhe, formând o structură sub forma literei ”T”.

Finalizarea structurii, a cărei masă reprezintă a cincea parte din cea a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), este o sursă de mândrie pentru chinezii de rând şi va încununa cei zece ani de când preşedintele Xi Jinping se află la conducerea Partidului Comunist chinez.

La bordul staţiei spaţiale chineze se află comandantul misiunii Shenzhou-14, Chen Dong, precum şi colegii Liu Yang şi Cai Xuzhe. Aceştia urmează să revină pe Terra în decembrie odată cu sosirea echipajului Shenzhou-15.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.