American Film Institute (AFI) a anunţat lista celor mai bune zece filme ale anului 2019, iar printre pelicule se numără „Joker”, de Todd Phillips, şi „The Irishman”, de Martin Scorsese.
AFI nu face un clasament, peliculele fiind selecţionate pentru că promovează arta filmului, îmbogăţesc moştenirea culturală a cinematografiei americane, inspiră publicul şi artiştii deopotrivă şi îşi lasă amprenta asupra societăţii americane, potrivit Institutului de Film American, citat de Mediafax.
Peliculele sunt alese de critici, profesionişti din industria cinematografică, artişti din domeniul televiziunii şi filmului şi membrii acestei instituţii culturale.
Lista celor mai bune filme din 2019, potrivit AFI:
Lista este făcută publică într-o perioadă importantă pentru sezonul de premii de la Hollywood, pe 9 decembrie urmând să fie anunţate nominalizările la Globurile de Aur, iar, pe 11 decembrie, cele pentru trofeele acordate de Sindicatul actorilor americani.
Un premiu special a fost acordat de AFI anul acesta thrillerului sud-coreean „Parasite”, de Bong Joon Ho, care nu a întrunit criteriile pentru a fi inclus pe lista celor zece filme, nefiind american.
Cea de-a 20-a ediţie AFI Awards va avea loc pe 3 ianuarie, la Los Angeles.
Alte premii pentru industria filmului sunt oferite de New York Film Critics Circle. Premiile acestei prestigioase asociaţii de critici oferă, de obicei, indicii valoroase privind câştigătorii trofeelor Oscar.
Anul acesta, cel mai bun lungmetraj al anului 2019 a fost desemnat „The Irishman”.
Premiul oferit de New York Film Critics Circle, a cărui a 85-a gală va avea loc pe 7 ianuarie 2020, este al doilea trofeu major obţinut de pelicula Netflix cu mafioţi în acest sezon hollywoodian.
Cu o zi înainte, „Irlandezul/ The Irishman” a fost desemnat cel mai bun film de National Board of Review, o asociaţie ce are o vechime de peste 100 de ani şi care include membri ai Academiei de film americane, cineaşti, studenţi şi profesionişti din industria de cinema.
Martin Scorsese a mai primit premiul pentru cel mai bun film din partea criticilor din oraşul său natal în 1990, pentru „Băieţi buni/ GoodFellas”. Totodată asociaţia i-a acordat premiul pentru cel mai bun regizor în 2006, pentru „Cârtiţa/ The Departed”.
Dacă „The Irishman” ar câştiga şi premiul Oscar pentru cel mai bun film, aceasta ar fi o premieră pentru o producţie Netflix.
New York Film Critics Circle a mai anunţat că Lupita Nyong’o a primit premiul pentru cel mai bun rol principal feminin, cel din „Us”, de Jordan Peele, Antonio Banderas a fost desemnat cel mai bun actor, pentru interpretarea din „Pain & Glory”, de Pedro Almodovar, iar trofeele pentru roluri secundare au mers la Laura Dern, pentru partiturile din „Marriage Story”, de Noah Baumbach, şi „Little Women”, de Greta Gerwig, şi la Joe Pesci, pentru „The Irishman”.
Fraţii Josh şi Benny Safdie au primit premiul pentru regie, pentru thrillerul „Uncut Gems”, cu Adam Sandler.
De asemenea, premiul pentru cel mai bun scenariu a mers la „Once Upon a Time … In Hollywood”, de Quentin Tarantino, cel pentru cea mai bună imagine, la „Portrait of a Lady on Fire”, cel pentru cel mai bun documentar, la „Honeyland”. Cea mai bună animaţie a anului a fost aleasă „I Lost My Body”, iar premiul pentru cel mai bun film străin a mers la laureatul Palme d’Or de anul acesta, thrillerul sud-coreean „Parasite”, de Bong Joon Ho.
New York Film Critics Circle (NYFCC, Cercul criticilor de film din New York, n.r), fondat în 1935, se numără printre cele mai vechi organizaţii de acest tip, iar membrii săi reprezintă ziare, reviste şi publicaţii online.
Premiile NYFCC oferă în general indicii valoroase în ceea ce priveşte câştigătorii trofeelor Oscar, care vor fi acordate anul viitor de Academia de film americană pe 9 februarie.
Anul trecut, New York Film Critics Circle a acordat premiul pentru cel mai bun film dramei în alb şi negru „Roma”, de Alfonso Cuaron, tot o producţie Netflix.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.