Ce îmbunătățiri aduce iOS 13 pentru bateria iPhone-ului

2 octombrie 2019  |  09:29  |  👁 456 Vizualizari


iOS 13 a fost lansat recent și include o mulțime de noi funcții esențiale. Cele mai multe dintre acestea au fost prezentate public în timpul prezentării Keynote, însă altele au fost implementate fără să se vorbească despre ele. Așa stau lucrurile și cu funcția Optimised Battery Charging.

În ultimii câțiva ani, bateriile telefoanelor iPhone au evoluat foarte mult. Cea mai semnificativă evoluție a fost înregistrată de iPhone XR și de noile modele de anul acesta.

Însă o baterie care ține mai mult nu înseamnă nimic dată nu te poți bucura de ea pe termen lung, din cauza deteriorării ei. Noua funcție din iOS 13, numită Optimised Battery Charging, vine cu o nouă soluție.

optimised battery charging

În ultimii câțiva ani, producătorii și-au echipat dispozitivele cu baterii Li-ion. Acestea sunt stabile, ușoare, au dimensiuni relativ reduse și capacitate foarte mare de stocare a energiei. Însă pot avea un dezavantaj: îmbătrânesc. Iar acest aspect poate fi destul de incomod, pentru că își pierd din eficiență. E doar o chestiune de timp.

Bateriile dispozitivelor iPhone au „licență” pentru o mie de cicluri. Potrivit celor de la Apple, sănătatea bateriilor după 500 de cicluri e undeva la 80%, iar asta înseamnă o durată de viață de 2-3 ani. După această perioadă se recomandă înlocuirea bateriei.

battery

Ce poate însă accelera deteriorarea? Bateriile Lithium-ion sunt sensibile la anumite temperaturi. Acest tip de baterie preferă temperaturile normale între 0 și 35°C. Utilizarea dispozitivului în afara acestui interval poate dăuna grav acumulatorului, pe termen lung. Celălalt factor sensibil e procesul de încărcare.

Încărcarea se realizează în două faze separate: încărcare rapidă (între 0 și 80%) și încărcare lentă (între 80 și 100%). În timpul încărcării rapide, bateria va acumula mai multă energie, fapt care, în mod surprinzător, e mai puțin solicitant decât încărcarea lentă a ultimelor 20 de procente. Din fericire, noua generație de telefoane inteligente sunt echipate cu limitatori de supra-încărcare. Imediat ce se consumă 1%, se încarcă la loc cu 1%.

incarcare rapidă și încărcare lentă

Cei mai mulți dintre noi ne încărcăm telefoanele pe timpul nopții. Iar acest obicei ar trebui să nu creeze niciun fel de probleme. Cu toate astea, în acest caz, după o scurtă perioadă de încărcare rapidă, urmează o perioadă de încărcare lentă, care durează până dimineață. Iar acest lucru nu e tocmai sănătos pentru baterie.

80%

Noua funcție Optimized Battery Charging ajută la rezolvarea acestei probleme. Practic, noua opțiune e un proces de învățare prin care iPhone-ul încearcă să-ți cunoască programul de încărcare a telefonului cât mai bine, pentru a reduce cât de mult posibil perioada de încărcare lentă. În practică, asta înseamnă că la finalul perioadei de încărcare rapidă (la 80%), procesul de încărcare se oprește, iar dispozitivul nu va mai primi energie. Încărcarea va fi reluată cu doar 1-2 ore înainte e momentul estimat al deconectării dispozitivului de la încărcător. Asta reduce drastic numărul de încărcări de tipul 1-1%, fapt ce prelungește durata de viață a bateriei.

Însă cum se desfășoară acest proces de învățare? Cum poate alege iOS 13 cel mai bun moment pentru a începe perioada de încărcare lentă? În zilele săptămânii, se bazează pe alarma ceasului deșteptător. Iar în weekend-uri și când ai zile libere în care nu utilizezi alarma, sistemul încearcă să-ți observe obiceiurile. Asta înseamnă că telefoanele persoanelor matinale riscă să nu se încarce complet în weekend-uri? În teorie, se poate întâmpla, în practică, nu se prea întâmplă.

battery health

Cu toate astea, dacă nu ai încredere în aptitudinile de învățare ale iPhone-ului, poți dezactiva foarte simplu această opțiune. Iată ce trebuie să faci:

  • Accesează Settings
  • Alege meniul Battery
  • Din secțiunea Battery Heath, dezactivează opțiunea Optimised Battery Charging

Odată ce faci update-ul pentru iOS 13, această opțiune se va activa, dar o poți dezactiva și activa foarte simplu și din Lock Screen sau prin force touch.

sursa: istyle.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.