Ce alimente ar trebui să consumi pe timp de caniculă – și pe care ar fi mai bine să le eviți!

5 august 2020  |  05:30  |  👁 690 Vizualizari


Pentru zilele în care probabil nici nu mai ai poftă de mâncare. Cum ar fi azi.
Cu toții am așteptat zilele verii, dar sunt convinsă că cei mai mulți își aduc aminte de o dimineață rece de toamnă ca să mai scape de canicula de acum. Alimentația te-ar putea și ea înviora puțin, dacă respecți câteva reguli. Iată ce alimente te pot ajuta să învingi canicula:

Apa
Știu. Te-a surprins. Însă apa e cel mai important lichid pe timp de caniculă și ar fi indicat să bei undeva la 6-8 pahare pe zi, poate chiar mai mult dacă ieși afară sau depui efort. E unul din cele mai necesare obiceiuri pe timp de vară.

Fructe și legume zemoase
Încearcă să consumi cât mai multe lichide, chiar și în mâncare – ține mereu lângă tine salată, castraveți, fructe de pădure, țelină sau felii de pepene pentru momentele în care ai chef de o gustare răcoritoare, dar și hrănitoare. Te hidratează, și în același timp te bucuri și de o gamă largă de vitamine și antioxidanți care să te repună pe picioare.

Mesele reci
Adaptează mâncărurile grele pe care obișnuiai să le îndrăgești iarna și… consumă-le reci! Supa, orezul sau tocănița sunt căteva exemple. Poți adăuga și ingrediente de sezon, pentru un plus de prospețime. De asemenea, încearcă să gătești în zori pentru a te bucura de un prânz proaspăt și pentru a aerisi rapid casa după aceea, evitând astfel căldura de după-amiază.

Citricele
Cine ar refuza o limonadă rece sau un fresh de portocale în miez de vară?! Pe lângă asta, le poți utiliza și pentru marinarea cărnii – acidul o face mai fragedă și mai ușor de digerat.

Roșiile în salate
Legumele verzi au în general un conținut bogat de apă; la fel și roșiile (aproape 94%) – o salată delicioasă cu aromele preferate e cea mai bună soluție atunci când simți că nici măcar o sticlă de apă nu ți-ar putea calma setea!

Turmericul
Acest ingredient are un mic secret: este anti-inflamator! Dă aromă preparatelor tale fără grijă folosind turmeric, și vei vedea că e foarte blând cu stomacul.

Totodată, iată ce alimente ar fi de preferat SĂ EVIȚI pe timp de caniculă, fiindcă nu îți ajută cu adevărat corpul:

Mâncărurile picante
Mirodeniile au darul de a-ți accelera metabolismul – deși asta ar putea fi de bine în cazul unei diete sănătoase, nu prea te ajută vara fiindcă îți țin corpul încordat și nu îi îngăduie să se relaxeze, pentru ca în final să simți că te-ai răcorit.

Faptul că îți pot irita stomacul e un alt dezavantaj. De asemenea, nici sarea în exces nu e indicată, deoarece te vei alege cu o sete insuportabilă.

Prăjelile
Să mănânci cartofi prăjiți în vacanța mult așteptată sună ca un vis împlinit, doar că uleiul încins nu face mai deloc bine stomacului (vreodată), mai ales dacă temperaturile sunt ridicate.

Cafeina
Cafeina îți oferă energie. Corpul transformă energia în căldură. Observi problema? În locul unui frappe, un ceai verde te-ar putea ajuta mai mult. Sau pur și simplu alege băuturile decofeinizate – putem vorbi aici și de sucuri.

Porțiile mari
… sunt foarte greu de digerat. Pe lângă faptul că cel mai probabil te vei balona, corpul va consuma destul de multe resurse ca să digere hrana, astfel că vei ajunge să te deshidratezi mai repede. Rămâi la porții mici, cu alimente ușoare și proaspete.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.