CCR, decizii grele pentru Orban

13 februarie 2020  |  10:54  |  👁 913 Vizualizari


Curtea Constituţională a României a dat mai multe lovituri grele Guvernului Orban, demis prin moţiune de cenzură. Măsurile adoptate de liberali au picat pe masa CCR, singura care rămâne în picioare fiind asumarea pe bugetul de stat.
Angajarea răspunderii pe modificările la OUG 114/2018 a fost declarată neconstituţională de CCR, astfel că mai multe măsuri luate de Guvernul Orban sunt anulate.
Interzicerea cumulului pensiei cu salariul, picată
În urma deciziei CCR, se elimină interzicerea cumulării pensiei cu salariul pentru angajații de la stat, prevedere care era cuprinsă în proiectul pe care Guvernul și-a angajat răspunderea. Aceasta era una dintre măsurile pe care PNL le-a promovat şi înainte de venirea la guvernare.
Legea privind transportul de persoane, neconstituţională
Curtea Constituțională a admis sesizarea PSD pe tema abrogării OUG 51, proiect de lege pentru care Guvernul Orban și-a asumat răspunderea. PSD a contestat la CCR în decembrie legea pentru abrogarea acestei ordonanțe de urgență, care vizează transportul de persoane.
Semnatarii sesizării au menţionat că proiectul de lege privind aprobarea acestei ordonanţe se află în dezbatere la Camera Deputaţilor. De asemenea, social-democrații argumentează că potrivit articolului 61 din Constituție, „Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român și unica autoritate legiuitoare a țării”, conform Digi24.
Singura asumare de răspundere a Guvernului Orban în faţa Parlamentului declarată constituţională rămâne, astfel, angajarea pe legea bugetului de stat.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.