Peste 70.000 de preșcolari și elevi din învățământul preuniversitar din județul Prahova vor începe luni, 9 septembrie, cursurile în noul an școlar 2019-2020. Situația pare mai bună decât în anii anteriori, dat fiind că sunt mai puține unități școlare cu probleme atât din punct de vedere al autorizațiilor de securitate la incendiu, cât și sanitare.
Mai există probleme și cu transportul preșcolarilor și elevilor către unitățile școlare, la nivelul Instituției Prefectului Prahova fiind primite solicitări din partea autorităților locale pentru încă 45 de microbuze.
Din fericire, a scăzut numărul școlilor fără grupuri sanitare în incintă, chiar dacă la nivelul județului Prahova mai sunt 41 de astfel de cazuri, din totalul de 644 unități de învățământ .
Prefectul de Prahova, Mădălina Lupea, afirmă că unitățile de învățământ sunt pregătite să înceapă în condiții bune anul școlar 2019-2020, deși mai există unele probleme la câteva școli prahovene cu realizarea toaletelor în incinta clădirilor în care se desfășoară activitatea didactică și mai sunt încă unități școlare care nu dețin autorizație la incendiu sau sanitară de funcționare.
Potrivit unui raport întocmit la nivelul Instituției Prefectului și care cuprinde datele primite de la instituțiile de control competente, rezultă că din totalul unităților de învățământ care vor funcționa în anul școlar 2019-2020, nouă nu dețin autorizație sanitară de funcționare, la cinci dintre acestea fiind identificate soluții de remediere a neconformităților, iar la patru este în derulare un program de conformare. Pe de altă parte, însă, la 52 de clădiri în care se desfășoară cursuri școlare nu există autorizație de securitate la incendiu, în mare măsură din cauza lipsei de fonduri locale pentru realizarea lucrărilor necesare.
Deși mai există unități de învățământ în care lucrările de reparații și/sau modernizare erau încă în lucru la începutul acestei săptămâni, se pare că în toate aceste școli cursurile vor începe luni, 9 septembrie.
Există, însă, chiar și în unele localități din mediul rural, școli și grădinițe care sunt cu mult peste condițiile îndeplinite de unități de învățământ chiar și din municipiul Ploiești. La Ariceștii Rahtivani, de exemplu, copiii care vor merge la școala din Nedelea vor avea parte atât de săli modernizate, cât și de o sală de sport modernă, toate lucrările fiind suportate din fonduri locale.
Primarul comunei Ciorani, Marin Voicu, a anunțat că s-au finalizat lucrările de modernizare la Școala generală cu clasele I-VIII Cioranii de Sus, astfel încât elevii să înceapă cursurile în săli de clasă bine puse la punct.
Iar în privința Colegiului Național “Nicolae Iorga”, din Vălenii de Munte, unde a fost construit un nou corp de clădire prin Programul Național de Dezvoltare Locală , se poate vorbi la superlativ. Este vorba despre o construcție modernă, cu spații generoase atât în sălile de clasă, cât și în locurile de relaxare din curtea liceului, cu locuri destinate obiectelor personale ale elevilor.
PROFESORII CARE AU LUAT SUB NOTA 5 LA EVALUĂRI NU VOR MERGE LA CATEDRĂ
Inspectorul școlar adjunct Liliana Țenescu a făcut precizări privind situația cadrelor didactice la nivelul județului Prahova. Reprezentantul Inspectoratului Școlar Prahova a declarat că, în anul școlar care va începe săptămâna viitoare, niciun cadru didactic care a obținut mai puțin de nota 5 la evaluările Inspectoratului Școlar Județean nu va fi la catedră. Pe de altă parte, în Prahova, potrivit datelor furnizate ieri, se vor afla la catedră 5.400 de profesori titulari și 1.720 de suplinitori.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.