Care sunt avantajele pentru România dacă va intra în spaţiul Schengen. Aderarea ar urma să aibă loc în câteva luni

30 august 2022  |  06:29  |  👁 247 Vizualizari


Fără cozi în vămi şi control la frontiere. România e la un pas de a intra pe poarta Schengen. După multe discuţii, negocieri şi un deceniu de aşteptare, anunţul a fost făcut de cancelarul german Olaf Scholz – România îndeplineşte toate cerinţele pentru aderarea la spaţiul Schengen, alături de Bulgaria şi Croaţia.

Olaf Scholz: Schengen este una din cele mai mari realizări ale Uniunii Europene şi trebuie să o protejăm şi să o dezvoltăm. Asta înseamnă, de altfel, închiderea golurilor rămase. Croaţia, România şi Bulgaria îndeplinesc toate cerinţele tehnice pentru calitatea de membre cu drepturi depline.

Intrarea în spaţiul Schengen înseamnă libera circulaţie

Turiştii şi transportatorii de mărfuri nu vor mai trece prin procedura de verificare la graniţa cu alte state membre Schengen. Asta înseamnă că nu vom mai aştepta la cozi în vămi. Dacă şi Bulgaria intră în Schengen, pentru români drumul până în Grecia nu va mai însemna şi o lungă aşteptare la punctele de frontieră pentru control.

Cel mai probabil, până la sfârşitul acestui an, decizia ca România sa facă parte din Schengen va fi votată de Consiliul de Justiţie si Afaceri Interne după ce vom avea susţinerea tuturor statelor membre ale Uniunii Europene. Singurele ţări rămase în afara Schengen sunt Bulgaria, România, Croaţia şi Cipru.

 

 

 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.