Băncile nu mai dau credite pentru locuinţe. Motivele: scăderea gradului de îndatorare şi creşterea preţurilor

6 septembrie 2019  |  09:43  |  👁 445 Vizualizari


Băncile comerciale au acordat mai puţine împrumuturi populaţiei pentru cumpărarea de locuinţe şi terenuri. Cererea pentru acest produs bancar a scăzut ca urmare a faptului că scumpirea caselor a antrenat o scădere a gradului maxim de îndatorare acceptat de bănci, potrivit unui „Sondaj privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei” realizat de BNR. În schimb au crescut cererile pentru credite de consum şi carduri de credit.

Potrivit sondajului realizat de BNR în sistemul bancar, cererea populației pentru credite destinate achiziției de locuințe și terenuri a scăzut moderat, în timp ce în cazul împrumuturilor de consum, aceasta s-a majorat semnificativ.

Efectele măsurilor prudențiale iniţiate de banca centrală la 1 ianuarie (noile norme de creditare) se resimt în continuare în evoluția gradului de îndatorare, în special în cazul creditelor nou-acordate. Pentru acestea, nivelul mediu al indicatorului s-a diminuat cu circa 3 puncte procentuale în trimestrul al II-lea din 2019. Astfel, gradul de îndatorare a scăzut de la 38% cât era primul trimestru al anului la 35% în cel de-al doilea trimestru. Potrivit normelor BNR, gradul maxcim recomandat de banca centrală pentru un împrumut ipotecar este de 40%.

Prețurile proprietăților rezidențiale au înregistrat o creștere semnificativă în T2 2019, conform opiniei instituțiilor de credit, contrar așteptărilor de menținere relativ constante a acestora din trimestrul anterior. În perioada următoare, băncile estimează o creștere marginală a prețurilor imobilelor, potrivit sondajului BNR.

În cel de-al doilea trimestru al anului 2019, cererea pentru împrumuturile destinate achiziției de terenuri și locuințe a înregistrat o scădere moderată, contrar previziunilor
băncilor de creștere marginală. De asemenea, în trimestrul doi, băncile au respins cu o amplitudine moderată mai multe solicitări de credite ipotecare. Instituțiile de credit se așteaptă la o evoluție constantă a cererii de credite ipotecare în trimestrul al III-lea din 2019.

În cel de-al doilea trimestru al anului 2019 cererea pentru creditele de consum a crescut semnificativ, contrar așteptărilor băncilor de reducere moderată din trimestrul anterior.
În funcție de tipul creditului de consum, evoluția cererii a fost următoarea: creștere semnificativă în cazul cardurilor de credit și al împrumuturilor de consum fără ipotecă și menținere relativ constantă pentru creditele de consum cu ipotecă.

Totodată, numărul solicitărilor de credit de consum respinse a scăzut cu o intensitate moderată. Pentru trimestrul următor, instituțiile de credit anticipează o creștere moderată a cererii pe segmentul creditelor de consum fără ipotecă și menținerea constantă a acesteia pe palierul cardurilor de credit și al creditelor de consum cu ipotecă.

 

Sursa: economica.net

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.