Azi, în lume. Știrile zilei de 9 noiembrie. Cutremur de 6,1 în Italia și proteste extinse în Grecia

9 noiembrie 2022  |  09:38  |  👁 189 Vizualizari


Cutremur de 6,1 grade pe scara Richter în Italia

Un cutremur de 6,1 grade pe scara Richter s-a produs în centrul Italiei, potrivit Centrului Seismologic Euromediteranean.

Bulgaria doreşte investigarea în comun cu Turcia a incidentului tragic de la frontiera comună

Bulgaria propune înfiinţarea unei comisii mixte cu Turcia pentru a clarifica circumstanţele incidentului de la graniţa bulgaro-turcă, în care un poliţist bulgar de frontieră şi-a pierdut viaţa. Ministrul adjunct al afacerilor externe, Konstantin Kodjabaşev, s-a întâlnit cu ambasadorul Turciei la Sofia, Aylin Sekizkök, care a fost convocată la Ministerul Afacerilor Externe cu privire la incident. Kodjabashev i-a adresat diplomatului turc solicitarea privind asistenţa completă aşteptată din partea Turciei pentru a clarifica circumstanţele din jurul tragicului incident şi, de asemenea, a cerut autorităţilor turce să-şi îndeplinească atribuţiile privind asigurarea securităţii graniţei dintre cele două ţări, scrie Rador.

„Bulgaria se aşteaptă ca partea turcă să depună eforturi suplimentare pentru a creşte securitatea de-a lungul frontierei noastre comune”, informează Ministerul bulgar al Afacerilor Externe. La rândul său, ambasadorul Sekizkök a transmis condoleanţe şi a confirmat disponibilitatea autorităţilor din Turcia de a coopera cu instituţiile bulgare, asigurând că au fost deja luate toate măsurile necesare pentru a dezvălui autorii crimei, precum şi pentru a întări securitatea la graniţa comună. Amintim că un poliţist bulgar a fost ucis într-un schimb de focuri în zona Elhovo, în apropiere de graniţa Bulgariei cu Turcia. Schimbul de focuri cu patrula de frontieră s-a petrecut, în noaptea de luni spre marţi, într-o zonă împădurită. O persoană necunoscută a deschis focul asupra patrulei formate dintr-un poliţist de frontieră şi un militar, care asigurau paza frontierei în zona satului Goliam Dervent. În urma împuşcăturilor, poliţistul de frontieră a murit pe loc, iar angajatul Ministerului Apărării a reuşit să se retragă şi nu a fost rănit. Se presupune că autorul atacului se află pe teritoriul turc.

Atacuri cu drone în regiunea Dnipropetrovsk – Patru persoane au fost rănite

Şeful Administraţiei Militare Regionale Dniopropetrovsk, Valentin Reznicenko, a raportat că patru persoane au fost rănite în regiune, în noaptea de 8 spre 9 noiembrie, în urma unor atacuri ruseşti cu drone kamikaze. Potrivit oficialului, cinci muniţii inamice au fost distruse de sistemul ucrainean de apărare antiaeriană. Cu toate acestea, dronele au reuşit să lovească o întreprindere de logistică din oraşul Dnipro, rănind patru muncitori. „Toţi sunt în spital, iar trei sunt în stare gravă” – a precizat Reznicenko. Potrivit acestuia, lovitura dată de dronele ruseşti a provocat un incendiu puternic, care a cuprins peste 3.000 de metri pătraţi, distrugând depozitele companiei. „Ruşii au tras cu lansatoare de rachete Grad şi artilerie grea asupra raionului Nikopol. Două comunităţi au avut de suferit – Mirove şi Marhaneţ. Nu au fost înregistrate victime” – a adăugat şeful regiunii Dnipropetrovsk. În comunitatea Marhaneţ, au fost avariate case particulare şi o întreprindere privată. În Mirove, au fost avariate locuinţe şi o linie de înaltă tensiune.

Nava cargo Champion, care a părăsit portul ucrainean Iujne, va livra peste 43.000 de tone de ulei de floarea soarelui în China

O nava cargo încărcată cu ulei de floarea soarelui, având destinaţia China, a părăsit marţi portul ucrainean Iujne, transmite Centrul Comun de Coordonare (JCC). Nava Champion a părăsit portul Iujne astăzi, transportând 43.250 de tone de ulei de floarea soarelui în China, în cadrul Iniţiativei privind exportul cerealelor prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, se menţionează într-un comunicat remis de ICC. Alte şase nave cargo, care au trecut prin coridorul maritim umanitar pe 8 noiembrie, în cadrul acordului privind exportul cerealelor ucrainene, semnat la Istanbul, se îndreaptă către porturile ucrainene. De asemenea, alte 80 de nave aşteaptă avizul de a intra în porturile Ucrainei, iar 13 nave încărcate sunt pregătite pentru inspecţie, staţionând în apele teritoriale turceşti. Până la data de 8 noiembrie, în total, 10.110.425 de tone de cereale şi de alte produse agricole au fost exportate din trei porturi ucrainene de la Marea Neagră: Iujne, Odesa şi Ciornomorsk. În total, 869 de nave au fost autorizate să navigheze în momentul de faţă: 437 pentru sosirea în porturile ucrainene şi 432 pentru părăsirea lor, se mai subliniază în comunicatul ICC.

Grevă de 24 de ore în sectorul public şi privat din Grecia

În Grecia are loc o grevă de 24 de ore, în sectorul public şi privat, în semn de protest faţă de creşterea inflaţiei, anunță Rador. Sindicatele cer guvernului să adopte măsuri de sprijin, pentru a ajuta populaţia să facă faţă creşterii rapide a costului vieţii. Inflaţia din Grecia a atins cel mai înalt nivel din ltimele decenii, fiind alimentată în special de preţurile alimentelor şi ale energiei, iar organizatorii grevei de miercuri spun că salariile rămân în urmă. Ei vorbesc despre o criză de afectează întreaga Grecie şi au subliniat faptul că sindicatele reprezintă un spectru larg de angajaţi – de la lucrători în transporturi, la avocaţi şi jurnalişti, care iau parte la protest. Cu toate acestea, guvernul argumentează că problemele cu care se confruntă ţara sunt aceleaşi la nivel european, fiind cauzate de atacul Rusiei asupra Ucrainei şi repercusiunile acestuia asupra economiilor afectate, încă, de pandemia COVID – un fapt evidenţiat de o grevă similară ce are loc în Belgia.

În Kazahstan urmează să fie creat un institut de cercetare pentru a studia scăderea nivelului apelor Mării Caspice

Preşedintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev, consideră că pentru a rezolva problemele legate de scăderea nivelului apelor Mării Caspice şi de alte ameninţări la adresa ecosistemului maritim, este necesar să se creeze un institut de cercetare pentru studiul Mării Caspice, notează Rador.

„Scăderea nivelului apei Mării Caspice este o problemă stringentă. Din 2005, scăderea a depăşit deja un metru. Cauzele şi consecinţele acestui fenomen maritim trebuie studiate cu atenţie şi cercetate multilateral”, a explicat el. „Guvernul ar trebui să coopereze îndeaproape cu colegii din alte state caspice cu privire la această problemă. De asemenea, Tokaev consideră că este necesar să se organizeze un studiu maritim permanent al zonei de apă şi al zonei costiere a Mării Caspice pentru a identifica cauzele decesului în număr mare a peştilor şi focilor.

Guvernul ar trebui să rezolve problema dotării cu echipamente, materiale şi tehnică a structurilor autorizate pentru activitatea de cercetare marină, a mai adăugat preşedintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev.

sursahttps://www.dcnews.ro/azi-in-lume-stirile-zilei-de-9-noiembrie_894300.html

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.