Azi, în lume. Știrile zilei de 24 noiembrie

24 noiembrie 2022  |  10:08  |  👁 252 Vizualizari


Regiunea Herson – Ucrainenii au folosit lansatoare de rachete HIMARS împotriva unor ţinte ruseşti aflate pe malul stâng al Niprului

Armata ucraineană a bombardat cu lansatoare de rachete HIMARS aproximativ zece ţinte ruseşti aflate pe malul stâng al Niprului din regiunea Herson – a anunţat Oleksi Arestovici, consilier în cancelaria prezidenţială de la Kiev. „Ieri (miercuri, n.r.), a fost aplicată o lovitură masivă asupra ţintelor de pe malul stâng (al Niprului, n.r.). HIMARS a funcţionat, s-a lucrat la vreo zece ţinte… Încă numărăm rezultatele, dar bănuiesc că acolo a fost ceva foarte rău. A fost în special un răspuns la bombardarea Hersonului, printre altele” – a remarcat Arestovici. (Sursa: Rador)

Un influent partid suedez se declară împotriva admiterii Bulgariei în Schengen

„Partidul ‘Democraţii Suedezi’ se opune admiterii Bulgariei în Schengen”, se arată într-un răspuns scris transmis Programului Orizont din cadrul postului naţional de radio BNR de europarlamentarul suedez Charlie Weimers din grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni. Weimers face parte din al doilea partid ca reprezentativitate din parlamentul suedez, care sprijină coaliţia de guvernământ, fără a face parte din aceasta. Sprijinul democraţilor suedezi este crucial pentru guvernarea regatului. În răspunsul transmis Programului Orizont, europarlamentarul suedez a declarat: „Potrivit departamentului operativ naţional al poliţiei suedeze, bande străine jefuiesc bătrâni, pătrund în locuinţe prin efracţie, se implică în trafic de persoane, fură combustibil, echipamente agricole şi motoare de bărci în valoare de miliarde de coroane în fiecare an. Jumătate dintre aceste jafuri sunt ‘opera’ unor grupuri străine de crimă organizată din alte ţări, inclusiv Bulgaria şi România. Vom continua să ne opunem aderării ambelor ţări la Schengen, atât timp cât aceste grupuri continuă să fie o problemă uriaşă”. Weimers a clarificat că din punct de vedere istoric, Suedia nu a fost niciodată un susţinător al aderării celor două ţări la zona de liberă circulaţie, iar fostul premier, Magdalena Andersson, nu a exprimat oficial o poziţie în favoarea primirii Bulgariei şi României în Schengen. Europarlamentarul suedez a adăugat că noul guvern este cel care trebuie să răspundă despre modul în care această extindere este benefică Suediei.

Kiev – 70% din oraş a rămas fără curent electric, după bombardamentele de miercuri

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că 70% dintre locuitorii capitalei nu au curent electric, joi dimineaţă, din cauza consecinţelor loviturilor cu rachete lansate de ruşi în cursul zilei de miercuri. Kliciko a declarat că specialiştii au lucrat toată noaptea la remedierea problemelor, astfel că alimentarea cu apă a fost deja restabilită pe malul stâng al Niprului, în timp ce pe malul drept urmează să fie restabilită în prima jumătate a zilei de joi. „70% din capitală este încă fără electricitate. Specialiştii depun toate eforturile pentru a remedia problema cât mai curând posibil. Cu toate acestea, va depinde de restabilirea echilibrului în sistemul energetic al Ucrainei” – a declarat Kliciko. (Sursa: Rador)

SUA afirmă că raidurile aeriene ale Turciei în nordul Siriei ameninţă siguranţa personalului militar american din regiune

Departamentul american al Apărării afirmă că raidurile aeriene ale Turciei în nordul Siriei, împotriva grupării kurde YPG, ameninţă direct siguranţa personalului militar al SUA care luptă împotriva militanţilor Statului Islamic (SI). Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a declarat că escaladarea situaţiei ameninţă progresele înregistrat în lupta împotriva SI în regiune. (Sursa: Rador)

Numărul infectărilor zilnice cu coronavirus în China a ajuns la un maxim record, de la începutul pandemiei

Numărul infectărilor zilnice cu coronavirus în China a ajuns la un maxim record, de la începutul pandemiei. Peste 31.000 de cazuri au fost raportate pentru ziua de miercuri. Efortul neîncetat al Beijingului de a ţine în frâu virusul şi a elimina transmiterea acestuia – politica zero COVID – continuă să cauzeze tulburări şi resentimente în rândul populaţiei. Testările în masă, carantinele instituite brusc şi restricţiile de călătorie au dus la schimbarea dramatică a vieţii chinezilor. Chiar dacă numărul zilnic de 31.000 de cazuri este mic în cazul unei ţări de 1,4 miliarde de locuitori, apar îndoieli în legătură cu rostul acestor măsuri. Cea mai recentă carantină afectează oraşul Zhengzhou, unde se află cea mai mare fabrică de iPhone din lume. (Sursa: Rador)

sursahttps://www.dcnews.ro/azi-in-lume-stirile-zilei-de-24-noiembrie_896216.html

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.