Azi, în lume. Știrile zilei de 22 noiembrie

22 noiembrie 2022  |  10:18  |  👁 311 Vizualizari


Un incendiu produs în provincia chineză Hanan a ucis 36 de persoane

Un incendiu produs într-o fabrică din provincia chineză Hanan a ucis 36 de persaone. Altele două sunt încă date dispărute, în urma focului izbucnit în oraşul Anyang. Presa de stat a informat că presupuşii vinovaţi au fost arestaţi.

Autorităţile indoneziene trimit noi echipe de salvare în zonele afectate de cutremur

Autorităţile indoneziene trimit noi echipe de salvare şi echipamente grele în zonele cele mai grav afectate de un cutremur devastator care s-a produs luni. Agenţia Naţională pentru Dezastre Naturale a comunicat că aproximativ 100 de persoane au fost declarate decedate în provincia Java de Vest. Oficialii regionali au afirmat că numărul este mai mare. Problema este că zona este situată pe coasta unui munte, aşadar deşi este aproape de Jakarta, este dificil de ajuns în aceste sate, care se bazează pe un singur drum, în prezent inaccesibil, din cauza alunecărilor de teren.

Guvernul nipon a iniţiat o investigaţie oficială asupra Bisericii Unificării

Guvernul nipon a iniţiat o investigaţie oficială asupra Bisericii Unificării. Anunţul urmează unor luni în care au fost descoperite informaţii despre legăturile dintre grupul religios şi Partidul Liberal Democrat al premierului Fumio Kishida. Un ministru a declarat că Biserica are timp până pe 9 decembrie să răspundă întrebărilor legate de finanţele şi organizarea sa.

Evitaţi escaladarea situaţiei din Kosovo, NATO şi KFOR rămân vigilente – declară secretarul general NATO

După eşuarea negocierilor de la Bruxelles dintre Belgrad şi Pristina pe problema plăcuţelor de înmatriculare, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a transmis că trebuie evitată escaladarea situaţiei din Kosovo. „Am discutat cu (şeful diplomaţiei europene) Josep Borrell. Suntem dezamăgiţi că nu s-a putut rezolva diferendul privind reînmatricularea vehiculelor” – a postat Stoltenberg pe Twitter, adăugând că „acum este nevoie de responsabilitate şi soluţii pragmatice”, iar „escaladarea trebuie evitată”. „NATO şi KFOR rămân vigilente” – a adăugat secretarul general NATO.

Şase directori şi redactori ai ziarului

Şase directori executivi şi redactori de la fostul ziar din Hong Kong ‘Apple Daily’ au pledat vinovaţi de conlucrarea cu forţe străine. Acuzaţiile au fost aduse în conformitate cu legea pentru securitate naţională impusă de Beijing. Cei şase sunt acuzaţi că au solicitat ţărilor străine să iniţieze acţiuni ostile împotriva guvernului chinez, inclusiv impunerea de sancţiuni. Procurorii susţin că unii dintre acuzaţi vor depune mărturie în cadrul procesului fondatorului ziarului, Jimmy Lai, în luna decembrie. Este de aşteptat ca el să pledeze nevinovat pentru aceeaşi acuzaţie.

Regele Charles va găzdui prima vizită de stat, cea a preşedintelui Africii de Sud

Regele Charles va găzdui prima vizită de stat de la urcarea sa pe tronul Marii Britanii, când îl va primi marţi pe preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa la Palatul Buckingham. Charles, în vârstă de 74 de ani, a jucat un rol principal în multe dintre vizitele oficiale ale celor 112 şefi de stat străini în timpul celor şapte decenii de domnie ale mamei sale, Regina Elisabeta, dar va participa la ceremonia tradiţională pentru prima dată în timpul domniei sale. Ultima vizită de stat găzduită de Elisabeta a fost cea a fostului preşedinte al SUA, Donald Trump şi a soţiei sale, Melania, în 2019. Cyril Ramaphosa şi soţia sa au sosit luni, dar vor fi întâmpinaţi oficial de fiul cel mare şi moştenitorul lui Charles, Prinţul William şi de soţia sa Kate, în dimineaţa următoare, la începutul oficial al călătoriei sale de două zile. Vizita va include un ceremonial de bun venit din partea regelui şi a soţiei sale Camilla, regina consoartă şi o procesiune de trăsuri de-a lungul The Mall până la Palatul Buckingham, unde va avea loc un banchet măreţ în onoarea preşedintelui. Dl Ramaphosa va vizita, de asemenea, Westminster Abbey, pentru a depune o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut şi pentru a vedea piatra memorială dedicată fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela. El se va adresa, de asemenea, parlamentarilor şi se va întâlni cu premierul Rishi Sunak. „Aştept cu nerăbdare să-l întâmpin pe preşedintele Ramaphosa la Londra săptămâna aceasta pentru a discuta despre cum putem aprofunda parteneriatul dintre cele două mari naţiuni ale noastre şi să valorificăm oportunităţile comune, din comerţ şi turism şi securitate şi apărare”, a spus dl Sunak înaintea vizitei. Ultima vizită de stat în Marea Britanie a unui lider din Africa de Sud a fost cea a preşedintelui Jacob Zuma, în 2010, când a fost întâmpinat de Charles şi Camilla la începutul călătoriei.

Rebelii columbieni din gruparea ELN au început negocierile de pace, sperând să pună capăt la şase decenii de război

Negociatorii din guvernul columbian şi cei din grupul de gherilă de stânga Armata Naţională de Eliberare (ELN) au început luni discuţii de pace, primul pas major în cadrul eforturilor preşedintelui Gustavo Petro de a pune capăt celor aproape 60 de ani de război. Domnul Petro, un fost membru al grupării insurgente M-19, care a preluat mandatul în luna august, a promis că va aduce „pacea totală” în Columbia prin negocieri cu rebelii şi bandele criminale implicate în traficul de droguri şi minerit ilegal. „Nu ne putem vedea unii pe alţii ca pe inamici, munca pe care o avem este una de reconciliere”, a declarat negociatorul ELN Pablo Beltran. „Sperăm să nu înşelăm aceste aşteptări de schimbare”. Discuţiile – care au început în capitala Venezuelei, Caracas – vor avea loc, rotativ, în ţările garante Venezuela, Cuba şi Norvegia, potrivit guvernului columbian. „Ne angajăm să discutăm cu o organizaţie care doreşte la rândul ei pacea”, a declarat negociatorul şef al guvernului, Otty Patino. „Vom ajunge într-un port sigur…o pace adevărată”. Delegaţiile au avut prima întâlnire luni, a declarat înaltul comisar pentru pace din Columbia, Danilo Rueda. Încercările anterioare de negocieri cu ELN, care are aproximativ 2.400 de combatanţi şi a fost fondată în 1964 de preoţi catolici radicali, nu au avansat, parţial din cauza disidenţei din rândurile sale. Liderii au spus că grupul este unit, dar nu este clar cât de multă influenţă deţin negociatorii asupra unităţilor active. O mare parte din membrii echipei de negocieri a ELN sunt mai în vârstă decât mulţi dintre membrii săi. Negocierile nu înseamnă suspendarea operaţiunilor militare împotriva rebelilor, a declarat luni, mai devreme, ministrul columbian al apărării, Ivan Velasquez. Discuţiile dintre ELN şi guvernul lui Juan Manuel Santos au început în 2017 în Ecuador, mutându-se ulterior în Cuba, dar au fost anulate în 2019 de succesorul domnului Santos, Ivan Duque, deoarece ELN a refuzat să oprească ostilităţile şi a ucis 22 de cadeţi ai poliţiei. Gustavo Petro a promis, de asemenea, că va implementa pe deplin un acord de pace din 2016 cu rebelii Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), acum demobilizaţi. Peste 450.000 de oameni au fost ucişi în cele şase decenii de conflict intern din Columbia.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.