Azi, în lume. Știrile zilei de 18 octombrie

18 octombrie 2022  |  08:35  |  👁 257 Vizualizari


EAU a cerut explicaţii şefului delegaţiei UE referitor la declaraţiile lui Josep Borrell, considerate rasiste

Autorităţile de la Abu Dhabi l-au convocat luni pe şeful interimar al delegaţiei UE în Emiratele Arabe Unite pentru a-i cere explicaţii cu privire la comentariile făcute săptămâna trecută de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, pe care administraţia emirateză le consideră rasiste, informează Reuters.

Ministerul de externe din Emiratele Arabe Unite a declarat că remarcile sunt „nepotrivite şi discriminatorii” şi „contribuie la agravarea climatului de intoleranţă şi discriminare la nivel mondial”, conform agenţiei de ştiri de stat emirateze WAM.

În alocuţiunea sa în faţa absolvenţilor Academiei diplomatice de la Colegiul Europei din oraşul belgian Bruges, difuzată pe scară largă online de săptămâna trecută, Borrell a numit Europa „o grădină”, iar mare parte a restului lumii o „junglă” care „ar putea invada grădina” europeană.

„Grădinarii ar trebui să aibă grijă de grădină, dar nu vor proteja grădina construind pereţi. O grădină mică şi drăguţă înconjurată de ziduri înalte pentru a preveni pătrunderea junglei
nu va fi o soluţie. Pentru că jungla are o capacitate de creştere puternică, iar zidul nu va fi niciodată suficient de înalt”, afirmase Borrell.

„Grădinarii trebuie să meargă în junglă. Europenii trebuie să se implice mai mult în relaţia cu restul lumii. În caz contrar, restul lumii ne va invada”, a spus el.

Într-o conferinţă de presă organizată luni, Josep Borrell a negat că mesajul său ar fi rasist sau colonialist, a informat agenţia de presă EFE. Comentariile au fost menite să respingă ideea unei „Europe fortăreţe” şi să încurajeze studenţii să interacţioneze cu lumea, a spus el.

Canada impune noi sancţiuni jurnaliştilor şi presei din Rusia

Canada a impus sancţiuni jurnaliştilor şi presei din Rusia, precum şi actorilor consideraţi „complici ai dezinformării” în legătură cu războiul din Ucraina, conform unui anunţ făcut luni de ministerul de externe de la Ottawa, informează AFP.

„Războiul regimului rus se bazează pe minciuni şi înşelăciune”, a declarat Melanie Joly, şefa diplomaţiei canadiene.

„Pe măsură ce numărul încălcărilor drepturilor omului comise de Rusia continuă să crească, Canada ia măsuri pentru a contracara propaganda care încearcă să le scuze”, a adăugat ea.

Printre ţintele noilor sancţiuni se numără postul de televiziune Zvezda, deţinut de ministerul rus al apărării, Dmitri Viktorovici Guberniev, prezentator de televiziune, dar şi Vladimir Maşkov, actor vedetă în Rusia, fervent susţinător al preşedintelui Vladimir Putin şi al războiului din Ucraina.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie, peste 1.400 de persoane şi entităţi aflate sau care provin din Rusia, Belarus sau Ucraina au fost sancţionate de autorităţile canadiene, notează Agerpres.

SURSA https://www.dcnews.ro/azi-in-lume-stirile-zilei-de-18-octombrie_891419.html

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.