Anunțul momentului de la BNR pentru toți românii cu credite

8 noiembrie 2022  |  10:41  |  👁 249 Vizualizari


BNR urmează să anunțe dacă și cu cât majorează dobânda de referință, care va afecta absolut toate creditele românilor. Este de așteptat ca BNR să decidă astăzi o nouă creștere a ratei dobânzii. Scopul este de a tempera creșterea prețurilor, din cauza inflației. Dar prețul mai mare îl vor plăti românii cu credite și rate flexibile, care ar urma să plătească mai mult dacă dobânda va fi majorată. Acum, rata dobânzii de referință este de 6,25%. Așteptările analiștilor sunt ca astăzi, 8 noiembrie 2022, aceasta să ajungă la 6,75% sau chiar la 7%. Majorarea dobânzii afectează toate creditele, indiferent că se raportează la ROBOR sau la IRCC.

Consiliul de Administrație al BNR va aproba și raportul asupra inflației, care este de așteptat să ajungă la 17%.

Rămâneți pe DCNews.ro pentru informațiile actualizate de la BNR. 

Ce se întâmplă cu banii din bănci și creditele

Directorul Direcţiei Stabilitate Financiară a Băncii Naţionale a României (BNR) afirmă că sectorul bancar românesc se află peste media europeană în ceea ce privește solvabilitatea şi lichiditatea.

”Cred că sunt mai multe lucruri pe care noi la Banca Naţională le facem pentru a sprijini antreprenorii. În primul rând, ne asigurăm că băncile au suficientă lichiditate şi suficient capital pentru ca activitatea de creditare să continue în condiţii normale, iar, uitându-ne la indicatorii standard în monitorizarea acestui obiectiv, atât pe solvabilitate cât şi pe lichiditate, sectorul bancar românesc are valori semnificativ peste media europeană. Uitându-ne la cât creditează băncile din România, sunt multe nuanţe. În primul rând aş începe cu elementele structurale, când avem cel mai scăzut nivel de intermediere financiară din Europa în România. Prin urmare, creditarea către companii şi creditarea către populaţie, ca raportare în PIB, e cea mai mică. Şi te întrebi care ar fi motivele şi ce soluţii pot fi… Când era legea care spunea că măcar 200 de lei să ai capital au fost foarte mulţi ani în care aproape jumătate din firmele din România, deci avem aproape 700.000, 350.000 de companii din România erau cu capitaluri negative. Nu ai cum să finanţezi o entitate care ea însăşi nu e dispusă se se ajute, nu ai cum să soliciţi unui terţ, în cazul acesta unei bănci, care 90% nu sunt banii ei, sunt banii deponenţilor, să îşi pună ea pielea la bătaie”, spunea Florian Neagu, directorul Direcţiei Stabilitate Financiară a Băncii Naţionale a României (BNR).

”Dacă aș avea un copil care vrea să ia credit acum, ca să-și ia o casă, nu l-aș lăsa”

În timp ce unii economiști recomandă trecerea de la ROBOR la IRCC, alții nu susțin această variantă, anunțând un 2023 în care ”se întoarce roata” sau, cu alte cuvinte, un 2023 în care IRCC-ul va fi comparabil – dacă nu mai mare- decât ROBOR-ul, care se pare că va cunoaște o pantă descendentă odată cu scăderea ratei inflației. În contextul unui viitor incert economic, cu un IRCC sensibil, la care se raportează toate creditele imobiliare actuale, ce fac românii? Își cumpără ei o casă sau nu? Piața se pare că a scăzut, asta deși, în context european, România ar fi sub media scumpirilor.

SURSAhttps://www.dcnews.ro/anuntul-momentului-de-la-bnr-pentru-toti-romanii-cu-credite_894175.html

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.