ANAF va controla sute de mii de persoane fizice, inclusiv oameni de afaceri care şi-au creditat propriile firme

17 iunie 2022  |  11:10  |  👁 318 Vizualizari


ANAF va începe, de la 1 iulie 2022, o campanie de controale la persoane fizice care dețin averi considerate a fi mari, inclusiv la oameni de afaceri care și-au împrumutat propriile firme, a declarat, vineri, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Lucian Ovidiu Heiuş.

Într-o conferință de presă, el a susținut că ANAF a făcut o analiză din care a rezultat că 561.000 de persoane fizice ar fi acumulat în total venituri de 20 de miliarde de euro în plus față de cele pe care le declaraseră. Inspectorii ANAF se vor uita inclusiv pe Facebook și alte rețele sociale să vadă cu ce se laudă românii, pentru a-i putea taxa ulterior.

„Am luat din bazele noastre de date ale ANAF-ului şi din bazele de date ale altor instituţii ale statului, primării, în special, şi conturi bancare şi am văzut în fiecare an ce bunuri mobile şi imobile s-au achiziţionat de fiecare persoană în parte, cum au evoluat sumele de bani în conturile bancare, cu cât, cu ce sume şi au creditat propriile societăţi, cu ce sume şi-au majorat capitalurile societăţilor pe care le au sau ce alte cheltuieli au putut să angajeze. Sunt convins că nu am reuşit să găsim toate cheltuiele pe care le-au angajat, că nu avem bazele de date suficient de bine puse la punct. Şi după aceea am luat şi am verificat pentru fiecare CNP în parte ce venituri au declarat. Legea spune în felul următor: dacă există o diferenţă de 10 la sută dintre venitul estimat şi venitul declarat, dar nu mai puţin de 50 000 de lei, deja există o neconcordanţă la declarare. Există deja un risc în acest domeniu”, a susținut Heiuş, citat de News.ro.

„Am dat o sarcină Direcţiei Generale de Control Venituri Persoane Fizice să-mi facă o analiză de risc şi am pornit de la 20 de milioane de CNP-uri. Făcându-se această analiză de risc, am constatat cu stupoare şi cu revoltă de-a dreptul că 561 de mii de persoane, de CNP-uri, au acumulat – şi am luat doar patru ani: 2016, 2017, 2018, 2019, anul 2020 o să-l finalizăm la sfârşitul lunii septembrie, iar anul 2021 probabil la sfârşitul anului – au acumulat 561 de mii de persoane o diferenţă între veniturile estimate de noi şi veniturile declarate şi impozitate de 20 de miliarde de euro”, a mai spus șeful ANAF.

El susține că prin controalele pe care urmează să le facă ANAF ar ajuta companiile care operează corect.

„Începând cu 1 iulie, ANAF-ul va începe controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursă a obţinerii averilor fiecărei persoane. Este o jignire pentru oamenii cinstiţi care muncesc greu, uneori de dimineaţa până seara, să vadă că în jurul lor alţii îşi cumpără case care se învârt după soare, îşi achiziţionează maşini exorbitant de scumpe şi nu au lucrat o zi în viaţa lor şi nu au plătit un impozit. Este, de asemenea, nedrept pentru agenţii economici care în majoritatea lor îşi desfăşoară business-urile corect, îşi plătesc taxele şi impozitele la timp, iar alţi patroni fac evaziune fiscală, folosesc munca la negru, se îmbogăţesc nemeritat şi nu plătesc nici un impozit în viaţa lor. Trebuie să oprim acest flagel al acestor oameni care fură, fac evaziune, nu îşi plătesc taxele, dar ne sfidează pe toţi prin opulenţa şi prin îmbogăţirea nejustificată pe care o fac”, a afirmat Heiuş.

București, în topul ANAF privind suspiciunile de venituri nedeclarate de persoane fizice

Potrivit lui Heiuș, cei 104 miliarde de lei (20 de miliarde de euro) care ar fi în plus față de veniturile declarate de cele 561.000 de persoane fizice pre-evaluate sunt în raza următoarelor regionale ANAF:

  1. Regiunea Bucureşti – 29,2 miliarde de lei,
  2. Cluj – 14,3 miliarde de lei,
  3. Iaşi – 12,5 miliarde de lei,  
  4. Galaţi – 12,4 miliarde de lei,
  5. Regiunea Braşov – 11,3 miliarde de lei,
  6. Ploieşti – 9,4 miliarde de lei,
  7. Timişoara – 8,4 miliarde de lei,
  8. Regiunea Craiova – 6,3 miliarde de lei.

Președintele Fiscului a explicat și cum ar urma să decurgă controalele:

„Mergem, vedem cât a declarat şi ce impozit a plătit, vedem cât a acumulat. Avem o discuţie cu contribuabilul respectiv, justifică, încearcă să spună de unde a avut bani să îşi cumpere 20 de apartamente, când el, de fapt, a avut venituri fiscalizat doar de 10.000 de euro. Dacă nu şi le poate justifica, facem diferenţa, impozităm cu 16 la sută şi calculăm accesoriile aferente pe fiecare an în parte”.

„Trebuie să fim realişti şi să înţelegem că aceste mecanisme sunt dăunătoare atât bugetului de stat, dar în acelaşi timp creează şi o mare frustrare în rândul societăţii româneşti, creând chiar modele antisociale. Avem peste tot exemple de şmecheri care sfidează cu opulenţa şi luxul pe care îl afişează, care cheltuie sume de bani exorbitante, sfidând pe omul de rând şi care în viaţa lor nu au plătit niciun impozit, iar când verifici veniturile pe care le au, constaţi că ele sunt aproape inexistente. În aceste zone ne vom concentra controalele pe care le începem să verificăm dacă averile acumulate sunt în concordanţă cu veniturile obţinute”, a mai spus preşedintele ANAF, potrivit News.ro.

sursahttps://www.startupcafe.ro/taxe/controale-anaf-persoane-fizice-afaceri-firme-credit.htm?fbclid=IwAR2WlzMosVQrHeV12JbY_nsvLx6qC9JZB39y3xiHwU9TdFI8BsGdZPt7ojg

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.