27 decembrie – Sfantul Stefan – traditii si obiceiuri

27 decembrie 2022  |  11:56  |  👁 194 Vizualizari


Sfântul Ștefan este sărbătorit în fiecare an în a treia zi de Crăciun, pe 27 decembrie. Sute de mii de români își sărbătoresc astăzi ziua de nume. Se spune că Sfântul Ștefan îi ajută pe cei bolnavi și pe cei care se judecă de multă vreme. Conform tradiției, ziua de astăzi este una a împăcării.

Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte, pe 27 decembrie, pe Sfântul Ştefan, unul dintre ucenicii lui Iisus şi primul martir creştin condamnat la moarte de autorităţile iudaice din Ierusalim.

Martor al Învierii a lui Iisus Hristos, dar și al Înălțării la cer a Mântuitorului, Sfântul Ștefan care l-a preaslăvit pe Dumnezeu, și-a atras un val de furie. Sfântul Ștefan a murit lovit cu pietre, însă acesta i-a iertat pe toți cei care l-au ucis.

Icoana Sfântului Ștefan

Se spune că Sfântul Ștefan îi ajută pe cei care sunt bolnavi, dar și pe cei care se judecă de multă vreme, iar ziua de astăzi este considerată ziua împăcării.

 

Conform tradiției, de ziua Sfântului Ştefan este bine să fie adusă în casă icoana sfantului martir, acesta ajutându-i pe creştinii care au probleme de sănătate, dar şi pe cei care se judecă de multă vreme cu alte persoane.

Pentru sporul casei şi sănătatea rudelor bolnave sau păgubite, este bine ca, pe 27 decembrie, să se dăruiască o icoană a Sfântului Ştefan sau o candelă nouă, aprinsă.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan

În biserici se pomenesc creştinii care au murit în împrejurări dramatice şi se împart pachete cu mâncare celor care poartă numele Sfântului Ştefan.

 

Tot conform tradiției, în unele zone din Muntenia se prepară pâinicile lui Ştefan, care au formă rotundă şi sunt făcute dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac. Unse cu miere, aceste pâinici rotunde amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan. După ce se sfinţesc la biserică, se împart de pomană copiilor săraci.

Se mai spune că, în această zi, trebuie evitate deplasările în zonele montane sau în locurile izolate, pentru a nu ne pune viața în pericol.

 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.