Voucherele de vacanţă pentru bugetari eliminate de Cîţu, “reactivate” în noul program de guvernare. Suspendarea voucherelor de vacanţă pentru anul 2021 a nemulţumit industria de turism

24 noiembrie 2021  |  08:01  |  👁 113 Vizualizari


Voucherele de vacanţă, eliminate de Guvernul Cîţu la începutul anului, vor reveni din 2022, potrivit programului de guvernare al noului cabinet Nicolae Ciucă, care este susţinut de alianţa PSD-PNL-UDMR..

“Stimularea circulaţiei turistice interne prin acordarea de tichete de vacanţă, începând cu anul 2022, pentru salariaţii din sectorul bugetar şi acoperirea contravalorii tichetelor de vacanţă acordate de angajatorii din sectorul privat, în special pentru promovarea turismului rural şi balnear. Valoarea tichetelor de vacanţă va fi de 1.450 lei”, se arată în programul de guvernare al noului cabinet.

Suspendarea voucherelor de vacanţă pentru anul 2021 a nemulţumit industria de turism.

În acest context, în luna februarie a acestui an, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a publicat o scrisoare de protest în care arată că voucherele de vacanţă asigură creşterea activităţii economice şi crearea de locuri de muncă prin stimularea consumului şi a ofertei interne şi asigură creşterea încasărilor bugetare prin: veniturile fiscale aferente activităţii economice şi locurilor de muncă generate, care depăşesc facilităţile fiscale; reducerea economiei subterane prin descurajarea muncii la negru şi reducerea evaziunii fiscale; reducerea cheltuielilor aferente serviciilor de asistenţă socială, şomaj şi asistenţă medicală prin îmbunătăţirea stării de sănătate a beneficiarilor.

“Am avut nevoie de 6-7 ani să convingem autorităţile de consecinţele benefice ale voucherului de vacanţă pentru turism şi pentru refacerea capacităţii forţei de muncă. După doar trei ani de utilizare, iată că programul a fost oprit tocmai când aveam nevoie de el mai mult ca oricând. Am demonstrat cu cifre că e vorba de o investiţie, nu de o cheltuială, o investiţie din partea statului. Am cerut chiar modificarea legislaţiei fiscale pentru ca aceste vouchere să fie atractive şi pentru firmele private”, a declarat la acea vreme Dumitru Luca, preşedintele ANAT.

Reamintim că, la sfârşitul anului 2020, premierul Florin Cîţu anunţa că bugetarii vor primi în 2021 vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 de lei. Totuşi, în luna februarie a anului următor, premierul a anunţat planuri pentru reducerea considerabilă a cheltuielilor efectuate de stat. Surse politice au precizat la acea vreme că Executivul se pregătea să taie integral sau parţial o serie de gratuităţi precum sporul de COVID acordat angajaţilor din prefecturi, gratuităţile acordare studenţilor pe transporturi, voucherele de vacanţă pe 2021 şi indemnizaţia de hrană pentru bugetari.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.

echipa-psd-prahova-parlamentare