Vești bune pentru cei care vor să-și cumpere o locuință nouă. Ce se întâmplă cu „Prima casă”

3 iulie 2020  |  08:41  |  👁 413 Vizualizari


Programul „Prima Casă″ devine „O nouă casă″⁣ și are o valoare mai mare.

Guvernul vrea să-l modifice astfel încât cei care vor să-și cumpere o locuință nouă, să poată primi un credit de până la 80 de mii de euro, față de 66.500, cât era plafonul vechi. Inclusiv firmele care construiesc blocuri vor putea să beneficieze de facilități. Aceste modificări ar putea fi aprobate într-o săptămână.

Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM)„Prima casă” se va denumi „O casă nouă”. Pentru cei care-și cumpără o casă care începe să se construiască de anul acesta, garanția crește la 80%, față de 50% cât e acum. La o casă cu o vechime de cinci ani, garanția e de 50%, iar la o casă mai veche de cinci ani e 40%.”

În noua versiune a programului, atât pentru locuințele vechi, cât și pentru cele noi, plafoanele cresc față de cele de acum. Pentru un apartament din anii ’80, de pildă, creditul maxim va fi 60.000 de euro. Pentru cele construite în ultimii cinci ani, plafonul este de 70.000 de euro. Asta în vreme ce pentru o locuință construită anul acesta, împrumutul poate ajunge la 80.000 de euro, cu peste 13.000 de euro în plus, față de varianta veche de „Prima Casă″.

Iar constructorii ar putea primi și ei un credit de cel mult 8 milioane de euro, cu dobândă redusă, potrivit unui proiect de ordonanță care urmează să fie discutat de guvern săptămâna viitoare.

Între timp, specialiștii în imobiliare observă schimbări în preferințele cumpărătorilor.

Alexandra Strâmbenschi, specialist imobiliare„Sectorul rezidențial a fost afectat de pandemie, cerințele clienților s-au modificat. Aceștia doresc locuințe care să aibă balcoane mult mai spațioase, astfel încât să-și amenejeze un colț verde.”

 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.