Unde aruncăm măștile și mănușile după folosire

12 mai 2020  |  08:10  |  👁 695 Vizualizari


Firmele de salubritate din mai multe orașe ale țării fac apel la locuitori să nu arunce măștile și mănușile de protecție în pubelele destinate gunoiului reciclabil. Ele nu sunt reciclabile și trebuie aruncate la gunoi menajer, pentru că altfel riscă să-i îmbolnăvească pe muncitorii din stațiile de sortare, potrivit digi24.ro

Oamenii au tendința să arunce măștile și mănușile de protecție la gunoi reciclabil, mai ales că mănușile sunt din material plastic. Operatorii de salubritate atrag atenția însă că acestea nu sunt reciclabile și trebuie aruncate la gunoi menajer.

„Facem apel la populația care nu se află în izolare la domiciliu sau în carantină și care utilizează în scop preventiv măști de protecție pentru față și mănuși, să NU procedeze la aruncarea acestora în recipienții destinați colectării separate a deșeurilor reciclabile de platic/metal sau hârtie/carton. Deșeurile reciclabile ajung în stațiile de sortare, unde sunt separate pe categorii de către lucrători, manual, astfel că riscul la care sunt expuși este foarte mare. Dacă o singură mască sau o mănușă sunt contaminate, se poate declanșa un întreg lanț de îmbolnăviri. Măștile de protecție și mănușile folosite, trebuie aruncate în pubela destinată colectării deșeurilor reziduale”, susține directorul unei firme de salubritate din Sibiu.

Și operatorii de salubritate din București avertizează că aruncarea măștilor și mănușilor la gunoi reciclabil (fracție uscată) poate pune în pericol sănătatea muncitorilor de la stațiile de sortare. mai mult, nu este indicată nici aruncarea la coșurile de gunoi de pe stradă.

„Măștile pentru față, mănușile și orice alte PPE nu sunt reciclabile. La stația de sortare tot găsim asemenea deșeuri amestecate în fracția reciclabilă. Suntem nevoiți să le redirecționăm către incinerare sau depozitare. O veste proastă pentru calitatea reciclării, dar mai important este că ar putea prezenta un risc pentru sănătatea echipajelor de colectare și a persoanelor care lucrează în centrele de sortare și procesare. Vă rugăm, puneți-vă măștile de față și mănușile utilizate în pubela pentru fracția umedă (gunoi menajer – n.r.) și numai acasă, nu utilizați coșurile pentru deșeuri stradale”, arată reprezentanții unei societăți de salubritate din Capitală.

În mod ideal, masca și mănușile se pun într-o pungă care se sigilează și abia apoi se auncă la gunoi.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.