Stră-strănepotul poetului naţional Mihai Eminescu face vin în Dealu Mare

16 decembrie 2021  |  07:08  |  👁 356 Vizualizari


Regula de bază a marketingului de vin spune că orice cramă trebuie să aibă o poveste, ca să-şi poată „vinde” mai bine imaginea. Dacă majoritatea cramelor româneşti, înfiinţate în ultimii 10-20 de ani, trebuie să facă, câteodată, veritabile eforturi de imaginaţie ca să născocească o poveste, sunt şi cazuri în care povestea nu trebuie inventată, ea este pur şi simplu o istorie reală şi trebuie doar spusă cu har.
În această fericită situaţie se află Mihnea Olariu, coproprietar al «Domeniilor Franco-Române» din Săhăteni, Dealu Mare. El este stră-strănepotul lui Matei Eminescu, frate al poetului naţional Mihai Eminescu, iar povestea familiei sale din Mizil este una care se declină, firesc, sub semnul viei şi vinului.

Persu-Eminescu, o familie cu un arbore genealogic fascinant Mihnea Olariu: „Viticultura este o moştenire de familie. Străbunicul meu, Alexandru Persu, inginer agronom şi primar al comunei Tohani, avea o moşie, în Dealu Mare, care se întindea pe raza satelor Perşunari, Valea Scheilor şi Gura Vadului. El s-a căsătorit cu Ecaterina Eminescu, fiica colonelului Matei Eminescu (frate al poetului naţional Mihai Eminescu) şi al Anei Condeescu, sora lui Leonida Condeescu (celebrul primar al Mizilului din „Conu Leonida faţă cu reacţiunea”). Străbunica mea, Ecaterina Eminescu, a fost crescută de către familia Taciu, doamna Taciu fiind sora Anei Condeescu. Familia Taciu nu a avut copii şi de aceea a avut mare grijă de nepoata lor. Dota primită la nunta Ecaterinei este parte a moştenirii noastre de familie. Pe una dintre copiile acestei dote, marele poet Grigore Vieru a scris o dedicaţie, în semn de preţuire pentru cele două familii mizilene, Persu şi Eminescu. După război, străbunicii mei au fost nevoiţi să divorţeze şi să-şi vândă bunurile de preţ, pentru a nu fi încadraţi la chiaburi.”

„Începând cu anul 2002 se retrocedează aproximativ 40 de hectare de viţă-de-vie, urmează mai multe campanii de replantare şi întreţinere a viei, de care s-au ocupat părinţii mei, Marina şi Nicolae Olariu, prin societatea «Domeniile Persu-Eminescu». În această perioadă, am încercat, atât eu cât şi fratele meu, să-i susţinem pe părinţi şi am fost fascinaţi de universul viticulturii.”

„Societatea «Domeniile Persu-Eminescu» lucra via, iar strugurii erau vânduți, an de an, cramelor din Dealu Mare. După 15 ani de muncă cu întreţinerea plantaţiei, părinţii noştri ne-au pus în vedere faptul că sosise momentul să preluăm administrarea viei. Munca depusă de părinţi pentru gestionarea cu fonduri limitate a celor 40 de hectare a fost titanică, având în vedere complexitatea lucrărilor din viticultură: coordonarea şi găsirea zilierilor, întreţinerea utilajelor, recoltarea etc. Din respect pentru efortul părinţilor noştri, nu am putut să ne gândim la o potenţială vânzare sau arendă a plantaţiei şi am decis să ne implicăm în acest proiect.”

„O parte din recolta anului 2018 a fost vândută către «Domeniile Viticole Franco-Române». Atunci l-am întâlnit pe Denis Thomas şi am aflat dorinţa lui de a vinde crama. Pasiunea cu care Denis vorbea despre viticultura ecologică şi vinul produs la cramă ne-au inspirat în a duce mai departe povestea lui. Mai mult, înclinaţia noastră către energia regenerabilă şi economia sustenabilă ne-a apropiat şi mai mult de viziunea lui Denis. Începând cu anul 2019, am preluat, împreună cu asociaţii mei, Mihnea Mihalache şi Andrei Pănoiu şi cu sprijinul fratelui meu, Matei, proiectul lui Denis Thomas, la care am adăugat istoria familiei mele.”

Urmaşii lui Eminescu şi moştenirea burgundă a lui Denis Thomas «Domeniile Franco-Române» (DFR) este unul dintre primii producători din Dealu Mare care a produs vinuri de calitate. Crama este înfiinţată în anul 2000, sub denumirea «Domeniile Viticole Franco-Române» (DVFR), pe 45 de hectare de teren, de către Denis Thomas, viticultor şi producător de vin din Burgundia.

Denis Thomas a înfiinţat prima cultură viticolă BIO din România (2003) şi a obţinut primul vin certificat BIO (ECOCERT) din ţara noastră (2006). Crezul lui Denis Thomas era că viţa-de-vie, stropită doar cu substanţele naturale permise de filosofia BIO, se va norma singură, până la nivelul optim. Astfel, rezultă struguri mai puţini, dar mai viabili, secţionaţi natural, de mai bună calitate şi, implicit, un vin cu potenţial sporit de învechire. E de menţionat că denumirea „vin BIO” este oarecum improprie: doar strugurii sunt BIO, vinul, mai apoi, este produs după metode clasice. Prin urmare, exprimarea corectă ar fi „vin din cultură BIO”.

Denis Thomas, un personaj ciudat pentru România acelei perioade (începutul anilor 2000), a fost un vizionar, care a mers împotriva curentului, atât în ceea ce priveşte viticultura BIO (considerată pe atunci ca „un moft”), cât şi la capitolul stil de vinificaţie. Chiar dacă piaţa românească (sau moda momentului) cerea vinuri foarte extractive şi intens baricate, Denis Thomas a impus o linie clasică burgundă vinurilor sale: vinuri albe (mai ales Chardonnay) maturate 2-3 ani în inox înainte de a fi scoase în piaţă şi vinuri roşii delicate (în special Pinot Noir şi Fetească Neagră), cu mult fruct şi foarte puţin baric (eventual chiar deloc). Până în 2017, enologul cramei a fost Daniel Dorneanu, care a lucrat în tandem cu un consultant francez din Burgundia.

În 2020 crama a fost preluată de către un grup de investitori cu tradiţie în viticultură, prin adăugarea a încă 40 de hectare (fostele «Domenii Persu-Eminescu»). Din acest moment şi numele cramei s-a modificat în «Domeniile Franco-Române» (DFR). Începând cu recolta 2019, enologul rezident al cramei este tânărul Valentin Rotaru, care lucrează în colaborare cu reputatul enolog consultant Liviu Grigorică. Gama Vigneron are exclusiv vinuri de colecţie, din cultură BIO, vinificate de către enologul Daniel Dorneanu şi Denis Thomas, o dovadă a deciziei noilor proprietari de a păstra stilul cramei. Noua gamă DFR (eticheta albă) este alcătuită din vinuri vinificate din 2019 încoace, de către Valentin Rotaru şi Liviu Grigorică. În cursul anului 2022, «Domeniile Franco-Române» urmează să scoată pe piaţă două noi game de vin: una pentru marele retail şi una super-premium – care va readuce în actualitate viziunea lui Denis Thomas, reinterpretată de Liviu Grigorică.

sursa unica.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.