Spania, Cehia, Austria și Danemarca reiau parțial activitatea

14 aprilie 2020  |  07:03  |  👁 358 Vizualizari


În lupta împotriva COVID-19, cele mai afectate țări europene încep să vadă o rază de speranță. Italia a intrat pe panta descendența a epidemiei. În provincia Veneto s-au redeschis piețele, iar oamenii au voie să iasă din case, dar în limita a 200 de metri de domiciliu. Și Spania, țară cu aproape 170 de mii de cazuri, cele mai multe de pe continent, are după o lună de carantină cea mai scăzută rată de nou infectați de la debutul epidemiei. Pe acest fond, luni a început și așa-numita „restartare” a economiei. 300 de mii de oameni s-au întors la muncă în fabrici și pe șantiere. Pentru restul se mențin măsurile de izolare socială.

În toate gările și stațiile de metrou din Spania, polițiștii împart măști spaniolilor. Sunt pentru cei care de astăzi se întorc la lucru, după o lună de carantină.

Autoritățile vor să distribuie în acest fel peste 10 milioane de măști.

Luni a fost reluată munca în construcții, în industria prelucrătoare și în unele servicii, adică domenii unde munca de la distanță nu este o opțiune.

Toți angajații au obligativitatea să poarte mască și să păstreze, pe cât posibil, distanța față de restul colegilor.

Este o restartare parțială a economiei, a anunțat premierul Sanchez, care insistă că pentru cei mai mulți spanioli, deocamdată, nu se schimbă nimic.

Reluarea parțială a activității economice este criticată de unii președinți regionali, care o numesc „iresponsabilă” și care se tem de o nouă creștere a ratei infecțiilor.

Spania este în carantină de o lună, timp în care s-au înregistrat aproape un milion de șomeri, iar rata infecțiilor a scăzut de la 38% la 3%, potrivit cifrelor oficiale comunicate de primul ministru.

Nu este singura țară europeană care începe restartarea.

Săptămâna trecută, cehii au deschis unele magazine și permit din nou sportul individual în aer liber. Marți, în Austria se redeschid toate magazinele cu o suprafață mai mică de 400 de metri pătrați, iar miercuri, 15 aprilie, Danemarca devine prima țară europeană unde se reiau cursurile întrerupte de coronavirus. În prima fază se întorc în bănci doar elevii până în clasa a V-a.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.